Kojení se vpáčenými bradavkami

Marcela Buchtová    18.01.2016, 13:41

Dobrý den, pokusím se stručně. První synek - po akutním cs, z porodnice jsme odcházeli s UM, měla jsem jen pár kapek mleziva, nešlo odsávat, prsa zatvrdlá. Doma pokus o rozkojení 4 měsíce - stříkačka, suplementor, ležení v posteli "tělo na tělo" -synek brečel, nechtěl tak být. Odtahoval se od bradavky - mám je vpáčené,zkoušela jsem klobouček i bez, po celou dobu bolest, byla tu i LP, přiložení prý v pořádku. Trochu se asi napil, zbytek ale stejně UM. Zkoušela jsem i vážit, skoro nic po kojení navíc. Po 4 měsících stresu, sebeobviňování a bolesti jsem to vzdala. Malej už ani prso nechtěl. Celé 4 měsíce probrečel a já s ním. Nyní čekám druhé, nejspíš opět cs...jak na vpáčené bradavky -formovače? Odkdy - ukončený 6. měs., později? Děkuji moc za váš čas a odpověď

Milá Marcelo,

prsníky si v tehotenstve nevyžadujú žiadnu prípravu na dojčenie a ani to nie je vhodné.

Vaše bradavky aj prsníky sú vhodné pre dojčenie. Už od 16. týždňa tehotenstva sa vám v prsníkoch tvorí materské mlieko. Pre to, aby novorodenec získaval v prvých dňoch po pôrode dostatok kolostra, je potrebné sústrediť na kroky, ktoré sú dôležité aj pre ostatné mamičky v rámci prevencie problémov s dojčením. Každý tvar a typ bradavky je vhodný pre dojčenie, nie je potrebné bradavky akokoľvek pripravovať počas tehotenstva. "Vpáčené" alebo „ploché“ bradavky sú jednou z normálnych možností, ako môžu bradavky vyzerať.

Ak ste mali pri prvom synčekovi problémy s dojčením z dôvodu plochých bradaviek, pravdepodobne sa stalo niekoľko vecí typických v takejto situácii:

a) matky často dostanú nesprávnu informáciu, že "s takýmito bradavkami nebudú dojčiť"

b) matky dostanú na "ploché" bradavky klobúčiky

c) o dojčenie sa v skutočnosti ani nepokúsia, lebo si myslia, že to skrátka nepôjde

d) bábätko sa po pôrode neprisáva a toto sa nesprávne pripíše "nevhodným bradavkám na dojčenie"

e) bábätko dostane mlieko fľašou, lebo sa v prvých dňoch neprisáva

f) matke sa nedostane správna a zručná pomoc na to, aby sa bábätko prisalo

g) kombinácia všetkých spomínaných bodov alebo iných faktorov (ako napríklad separácie matky a dieťaťa, príliš naliatych prsníkov, prirastenej uzdičky pod jazykom,  apod.)

Preto, aby novorodenec dostal dostatok materského mlieka po pôrode a dojčenie sa začalo čo najlepšie, si prečítajte tento dokument hovoriaci o tom, čo je dôležité pre správny začiatok dojčenia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravny-zaciatok-je-dolezity/

Pomôcť vám môže aj kniha Praktický návod na dojčenie ponúkajúca praktické informácie s množstvom inštruktážnych fotografií a návodov, a okrem iného aj príbeh mamičky s "vpáčenými" bradavkami:

http://www.mamila.sk/pre-matky/kniha-prakticky-navod-na-dojcenie/

Na dojčenie vás už v tehotenstve môže pripraviť poradkyňa pri dojčení, ktorá organizuje školy dojčenia pre tehotné, zvlášť, ak ste pri prvom dieťatku nedojčili. Vyberte si takú poradkyňu v mieste vášho bydliska z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spolu s poradkyňou prejdete jednotlivé kroky, ktoré pomôžu, aby dojčenie začalo čo najlepšie.

Jeden z kľúčových krokov je po pôrode stráviť prvé dve hodiny na pôrodnej sále s bábätkom v neprerušovanom kontakte koža na kožu. Toto je možné aj po cisárskom reze, hľadajte pôrodnicu, v ktorej vám toto umožnia. Prečítajte si ďalšie kroky pre prípravu na dojčenie po cisárskom reze:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1219

Nenechajte si nahovoriť, že máte „nedokonalé“ bradavky. V tejto situácii je o to dôležitejšie, aby bábätko nedostalo cumlík, fľašu a aby ste nepoužívali klobúčiky. Pokračujte v kontakte koža na kožu aj na oddelení šestonedelia, strávte takto s bábätkom čo najviac času. Dojčite ho vždy, keď o to prejaví záujem. Po pôrode môžete s poradkyňou skontrolovať, či je všetko v poriadku a ak by sa bábätko problematicky prisávalo, poradkyňa vám hneď od začiatku môže pomôcť. Pozrite si tiež videá prisávania a pitia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Poradkyňa pri dojčení by mala skontrolovať podjazykovú a labiálne uzdičky bábätka, ktoré môžu spôsobovať zhoršené prisávanie bábätka a po ich uvoľnení sa bábätká prisávajú jednoduchšie.

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení se vpáčenými bradavkami