SK / CZ / UA / RU

Ekzém na bradavkách

Otázka

Dobrý den, je mi 27 let a jsem ve 30tt, jedná se o mé první těhotenství.Od konce 3. měsíce mě velmi trápily problémy s pletí, konkrétně atopický ekzém, na který jsem trpěla jako dítě. Mám ho na obličeji, rukou, nohou a bohužel také na prsních dvorcích a bradavkách (na prsou jako takových ne). Na nejhorší ložiska kvůli svědění občas použiji kortikoidní mast (Belogent), na bradavky mi bylo doporučeno mazat Advantan (také s kortikoidy) smíchaný s Bepanthenem. Tato kombinace pomáhá, problém ale je, že pouze na chvíli. Po nějaké době se začnou bradavky šupinatět a loupat, dostává se mi do nich infekce z rukou, která se neustále vrací (dávám pozor, ale ruce jsou ruce...), mám strach, aby to nemělo vliv na pozdější kojení...jinak promazávám kalciovou mastí. Nemáte s něčím podobným zkušenost?

Hana | 02.02.2016, 17:57

Odpoveď

Milá Hana,

áno, bolo by veľmi dôležité, aby ste bradavky (aj ruky) čo najviac preliečili ešte skôr, ako sa bábätko narodí. Skúste dovtedy nájsť liečbu, ktorá vám bude čo najlepšie zaberať, pretože takéto problémy s dvorcami a bradavkami sa počas dojčenia ľahko môžu zhoršiť. 

Belogent môžete počas dojčenia používať aj na dvorce a bradavky. Môžete si bradavky aj dvorce natrieť vždy po dojčení a potom nezmývať a dojčiť.

Už od prvých okamihov dojčenia si dajte mimoriadny pozor na čo najlepšie prisatie bábätka, dajte si ho skontrolovať hneď po prvom prisatí. Prečítajte si tento náš dokument:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/bolave-bradavky/

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri