SK / CZ / UA / RU

Nocne kojenie a grganie

Otázka

Dobry den,mam 3mesacnu dcerku,ktoru od narodenia len dojcim,prikrmovat nemusim,pribrala 3kg od narodenia.Vsade pisete o nocnom kojeni,aby mamicka nemusela vstavat,nech ma babatko pri sebe na posteli..Ale ako potom take dieta grga,ked matka zaspi a dieta na prsniku tiez?Moja mala je o polnoci,o stvrtej rano a o osmej rano.Cize 4hod.interval.Ale po kazdom jedeni grga aj 5x.Dojcim 10min z laveho a 10min z praveho prsnika a po kazdej 10min grga velmi silno.Neviem si predstavit,zeby si neodgrgla.Niekedy pri grgani spi,ale aj tak pekne grgne.Dnes v noci dokonca rovno na druhom prsniku vygrckala vela mlieka,znamena to,ze je prejedena?Dojcim posediacky v kresle.Niekedy jej zvykne zabehnut az sa dusi,lebo saje o zivot a vzdy sa zlaknem,ci sa nezadusi,ako teda dieta ktore sa dojci po leziacky odgrgava?V prvych tyzdnoch som dojcila po leziacky,ale vzdy mliecko vygrcla,ked som ju davala odgrgavat,znamena to ze nemala som s nou hybat a trebalo ju nechat spat?Neviem,ci som to napisala dost zrozumitelne.Dakujem za Vasu odpoved.

Monika | 11.02.2016, 13:29

Odpoveď

Milá Monika,

odgrgávanie bábätka je časť starostlivosti, v ktorej je dobré sa orientovať podľa konkrétneho bábätka. Dávajte bábätko odgrgnúť len, ak si to skutočne vyžaduje, lebo často práve snaha o odgrgnutie bábätko zobudí, keď zaspáva, čo môže byť potom problematické z hľadiska opätovného zaspania a rovnako vám snaha o odgrgávanie môže komplikovať nočný spánok. Ak máte bábätko, ktoré zaspí pri dojčení a je spokojné a nepotrebuje si odgrgnúť, nemusíte ho dávať odgrgnúť. Mnohé bábätká si následne odgrgnú potom, čo sa zobudia po ďalšej spánkovej fáze a medzičasom spokojne na prsníku spali. Navyše - je dobré vedieť, že grckaniu sa odgrgnutím nedá zabrániť. Pokojne dojčite svoje bábätko v noci poležiačky, tak, aby ste počas dojčenia mohli spať. Vaša prítomnosť počas spánku je pre bábätko najlepšou ochranou.

Mnohé deti po dojčení grckajú. To neznamená, že sú prejedené, práve naopak, dojčené bábätko sa nemôže prejesť. Bez ohľadu na to, či mliečko, ktoré bábätko grcká, je natrávené alebo riedke, alebo či ide o grckanie oblúkom - samotné zvracanie, ak nie je sprevádzané ničím iným a bábätko je zdravé a zároveň prospieva, nie je niečím, čo treba riešiť, aj napriek tomu, že to pravdepodobne rodičov znepokojuje. Ak sa aj stane, že materské mliečko tečie aj z nošteka (často napr. pri dojčení poležiačky), nie je to problém. Je to spôsobené tým, že ústočká a nos bábätka sú prepojené, ale materské mlieko vzhľadom na svoje vynikajúce vlastnosti pri prechode sliznicou nosa, nespôsobuje bábätku žiaden problém, skôr naopak, môže odstraňovať baktérie a vírusy a napomáha imunitu bábätka vystielaním slizníc počas grckania. Spoločným spánkom chránite dojčené bábätko pred syndrómom náhleho úmrtia, bábätko, ktoré spí spoločne s matkou, typicky leží v polohe na chrbátiku a matka reguluje jeho dýchanie a jej mozog kontroluje bábätko aj počas spánku. Nemusíte sa obávať. 

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri