SK / CZ / UA / RU

Pseudomonas Aeruginosa a Pneumoniae

Otázka

Dobry den, chcem Vas velmi pekne poprosit o radu. V materskom mlieku mi nasli 2 nalezy - Pseudomonas Aeruginosa a Pneumoniae. Jedine ATB je vraj ZINAT, ale obsahuje penicilin, na ktory som alergicka. Doktorka mi preto nedala ziadne ATB a kazala prist o mesiac na kontrolu s mlieckom. Mam 6 tyzdnoveho synceka, ktoreho uz iba kojim. Odber mliecka bol v case, ked som ho aj prikrmovala BEBOU. Vraj sa tieto bakterie mohli dostat do mlieka z nespravne vyvarenej flase, alebo z podprsenky. Prosim Vas, je to nieco vazne? Moze to ohrozit babatko? Velmi sa bojim, aby som mu nejak neposkodila. Vopred Vam pekne dakujem za radu. S pozdravom Jana.

Jana | 13.03.2016, 23:41

Odpoveď

Milá Jana,

to, že pri kultivácii zistili vo vašom mlieku tieto baktérie, nie je nič prekvapivé a najmä to nie je dôvodom na to, aby ste robili akékoľvek opatrenia ohľadom dojčenia. V materskom mlieku sa nachádza približne 700 kmeňov ďalších baktérií, ktoré sa v materskom mlieku nachádzajú a je to tak správne. Zároveň dieťatko totiž dostáva v materskom mlieko protilátky a toto je najbezpečnejší spôsob, ako môže mať bežnú bakteriálnu flóru, budovať si imunitu a podobne.

Z vašej otázky nie je zrejmé, prečo vám robili kultiváciu materského mlieka. Je dobré vedieť, že ak nemáte klinické príznaky akútneho ochorenia, nemá zmysel, aby ste chodili na výtery, prípadne, aby ste užívali antibiotiká len na základe pozitívneho výteru bez ďalších klinických príznakov. Ak by ste mali klinické príznaky a potrebovali sa preliečiť, penicilínové antibiotiká zďaleka nie sú jedinou možnosťou liečby pre dojčiacu matku. Máte možnosť užívať aj iné antibiotiká, to potrebujete.

Pokiaľ vám robili kultiváciu kvôli problémom s prsníkmi alebo bradavkami, je dobré vedieť, že riešením je v prvom rade zlepšenie dojčenia v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá ak to bude potrebné, vám odporučí konkrétne kroky pre riešenie situácie. Aj v takejto situácii pokračujte v dojčení.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri