SK / CZ / UA / RU

Pohyblivá hrčka na prsníku

Otázka

Dobrý deň, približne 3 mesiace po pôrode som si na pravom prsníku v dolnom kvadrante nahmatala hrčku/pohyblivú guličku. Keďže hrčka časom nemizla, bola som na sone prsníka, podstúpila som ich v priebehu cca. 7 mesiacov trikrát, keďže dvaja lekári nenašli nič zvláštne, teda sa vyjadrili že ide o niečo skôr tukového pôvodu, alebo o upchatý mliekovod, jednoducho spojitosť s dojčením a ˇďalsši tretí lekár zbadal uzlinu, ktorú si mám ďalej sledovať. Vzhľadom k tomu, že ubehlo od nahmatania 9 mesiacov a guličku stále mám, stále z toho prsníka kojím a aj naďalej chcem, chcem Vás požiadať o radu, či je možné aby sa mliekovod upchal na tak dlhú dobu, Prsník ma nebolí, nie sú na ňom viditeľné žiadne zmeny, no gulička sa mierne zväčšuje, má cca. 3x1,5 cm. Som z tejto sitácie zmätená a neviem ako mám ďalej postupovať. Vzhľadom k výskytu rakovine prsníka v našej rodine, to nechcem podceňovať. Napadlo ma ešte, či to nemôže mať spojitosť aj s nárazom do prsníka a aj s tým, že v začiatkoch bol tento pravý prsník menej vyťažený. Za odpoveď Vám veľmi pekne ďakujem.

Katka | 15.03.2016, 17:17

Odpoveď

Milá Katka,

cez internet sa nedá hrčka v prsníku vyhodnotiť. 

K vašim otázkam:
1) Hrčka v prsníku, ktorá pretrváva takto dlho, si vyžaduje diagnostiku. 
2) Nie, nie je pravdepodobné, že takáto hrčka má spojitosť s nárazom do prsníka. A nie, toto nesúvisí s tým, že bol pravý prsník menej vyťažený.
3) To, čo píšete, nevyzerá ako upchatý mliekovod. Pre upchatý mliekovod nie je typická ani jeho pohyblivosť a navyše upchatý mliekovod sa typicky vyrieši do dvoch dní. Áno, raritne existujú aj dlhodobejšie upchaté mliekovody, ale iné aspekty vášho opisu tomu nezodpovedajú.
4) Vzhľadom na vašu rodinnú anamnézu ako aj na váš opis situácie, vyhľadajte lekársku pomoc a podstúpte vyšetrenia, ktoré budú viesť ku konkrétnej diagnóze. Všetky potrebné vyšetrenia, ktoré prichádzajú do úvahy - ako mamografie, MRI, biopsia, atď. - môžete podstúpiť aj počas dojčenia bez toho, aby ste museli dojčenie prerušiť.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri