SK / CZ / UA / RU

Gilbertov syndrom

Otázka

Dobrý deň, včera som mala kurz so Silviou Galatovou, nevedela mi však poradiť, tak ma odporučila na vás. Som v 8. mesiaci a pomaly sa pripravujem na pôrod. Ja aj môj manžel máme Gilbertov syndrom. Je teda veľká pravedpodobnosť, že ho bude mať aj malý. Je rozdielny prístup v prípade novorodeneckej žltačky a pri Gilbertovom syndrome? Nechcem aby moje dieťa zbytočne podstúpilo nevhodnú liečbu. Ako sa na to pripraviť a čo očakávať? Ďakujem Eva

Eva | 20.03.2016, 21:14

Odpoveď

Milá Eva,

z hľadiska Gilbertovho syndrómu nie sú žiadne rozdielne prístupy v prípade novorodeneckej žltačky. Je možné, že bábätko bude mať vyššie hladiny nekonjugovaného bilirubínu než bežná populácia detí, tento rozdiel by však nemal byť významný. Navyše, ak budete vedieť, že príčinou vyššej hladiny bilirubínu je práve Gilbertov syndróm, tak potom je o to podstatnejšie nerobiť žiadne zbytočné zásahy. Okrem toho je dobré vedieť, že žltačka bábätka môže pretrvávať až do 3 mesiacov veku bábätka a netreba to nijako riešiť. Ak toto budete vedieť, môžete vaše bábätko ochrániť o mnohých nevhodných zásahov či testov, ktoré nie sú potrebné. Patrí medzi ne:

a) preváranie materského mlieka
b) neopodstatnené podávanie umelého mlieka
c) podávanie čierneho uhlia, ryžového odvaru a pod.
d) ukončenie dojčenia či obmedzovanie dojčenia
e) zbytočné odbery krvi
f) separácia matky a dieťaťa

Rovnako ako pre ktorékoľvek iné bábätko, je aj pre vaša bábätko základným prvkom prevencie neopodstatnených zásahov pri novorodeneckej žltačke dojčenie spojené s výdatným príjmom materského mlieka hneď od narodenia. A to predstavuje:

- pôrod bez rutinných a preventívnych zásahov

- kontakt koža na kožu okamžite po pôrode, umožniť v takomto kontakte bábätku po pôrode začať inštinktívne kroky, ktoré vedú k prvému dojčeniu po pôrode

- pokračovať v kontakte koža na kožu aj na oddelení šestonedelia – buďte s bábätkom koža na kožu čo najväčšiu časť dňa, buď spolu odpočívajte v posteli alebo ho majte koža na kožu v šatke, ak sa budete potrebovať postarať o seba lebo bábätko uspávať

- spite spoločne s bábätkom

- dojčite ho už pri prvých príznakoch zobúdzania a pripravenosti

- dojčite bábätko tak, aby malo hlavičku v miernom záklone a prisávalo sa do prsníka bradou. Po prisatí by malo mať bradičku v prsníku, noštek od prsníka tak, aby ste mohli prejsť medzi prsníkom a noštekom svojim prstom, bábätko by malo pokrývať väčšiu časť dvorca bradavky spodnou perou. Poradkyňa pri dojčení by vám na príprave na dojčenie mala ukázať, v akej polohe sa takéto správne asymetrické prisatie dosahuje najjednoduchšie.

- stláčajte prsník, aby ste zrýchlili tok mlieka pri dojčení a pomohli tak bábätku získať viac mlieka. Ak bábätko prestáva piť aj napriek stláčaniu, vymeňte prsníky.

- vyhnite sa použitiu cumlíkov, fľaše alebo klobúčikov

- zavolajte si poradkyňu pri dojčení ešte do pôrodnice, aby vám ukázala ako rozlíšiť pitie bábätka a posúdiť, či je dojčenie dostatočne výdatné a ako mu pomôcť získať viac mlieka, ak by to bolo potrebné, poradkyňa pri dojčení by tiež mala skontrolovať podjazykovú uzdičku bábätka

Ak by ste chceli, pošleme vám na túto tému detailný odborný článok.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri