Krátke dojčenie popri príkrmoch
Otázka
Dobrý deň. Dcéra má 7,5 mesiaca. 5 mesiacov bola plne dojčená. Prsník mala vždy veľmi rada, no odkedy ochutnala lyžičku, pobudne na prsníku 2-3 minúty. Keď jej ponúknem druhý, tiež pocucká asi 2-3 minútky a odtiahne sa. Skúšala som aj stláčanie prsníka, no nepomáha. Po pol hodine je nervózna a intenzívne si saje pršteky. Ponúkam jej teda príkrmy, ktoré s radosťou papá. Pripadá mi to akoby sa z mojich prsníkov už len napila predného mlieka a obľúbila si príkrmy ako hlavnú zložku potravy. Jej jedálniček vyzerá takto: 6:00 dojčenie, 7:00 polovica živého bieleho jogurtu, 9:00 dojčenie + ovocie (cca 100 g), nasleduje spánok 2 hodiny, 12:00 dojčenie + príkrm (cca 200g), nasleduje oddych keď len ležká so mnou a mojkáme sa napr., 14:00 dojčenie, nasleduje spánok v kočíku spojený s prechádzkou po čerstvom vzduchu, ktorý trvá cca 0,5 - 1 hodinu, 16:00 kaša (ryžová, ovsená, krupicová - z 1 dl tekutiny), 18:30 dojčenie a uloženie na nočný spánok, 23:00 dojčenie, 01:00 dojčenie, 03:00 dojčenie. Nespíme spolu, máme úzku posteľ. Postieľka je pol metra vedľa mňa. Obedy jej už mojím mliekom neriedim, kaše pripravujem buď z môjho odstriekaného mlieka, z vody, alebo z kombinácie mlieka a vody - podľa toho ako stíham. Odstriekanie asi 1 dl mlieka z jedného prsníka mi totiž trvá aj hodinu. Rozmýšľam nad elektrickou odsavackou Medela, ktorú by som použila po dojčení a z mliečka by som mohla pripravovať príkrmy. Myslíte, že je to vhodné riešenie? Za prečítanie tejto vyčerpávajúcej otázky, prípadne aj poradenie Vám vopred veľmi pekne ďakujem. S pozdravom Iva
Odpoveď
Milá Iva,
pre zodpovedanie vašej otázky je kľúčové pozrieť sa v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení na to, ako výdatne bábätko pri dojčení pije a ako sa pri dojčení správa. Odporúčame vám preto sa s poradkyňou skontaktovať:
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
a ďalšie kroky podniknúť na základe toho, ako spoločne s poradkyňou vyhodnotíte dojčenie. Pretože bábätká vo veku vašej dcérky sa často dojčia veľmi krátko a toto nemusí znamenať žiadny problém s dojčením – či sa však popri tom nedeje ešte niečo iné, nie je možné posúdiť cez internet.
O tvorbe mlieka takisto nehovorí nič to, koľko mlieka získate odsávaním alebo odstriekaním Pre mnohé matky môže byť odsávanie veľmi náročné, pritom bábätko pri dojčení je schopné získať dostatok mlieka. Nemusíte rozmýšľať nad odsávačkou. Účelom príkrmov je dať bábätku možnosť naučiť sa jesť, spoznávať rôzne vône, chute a podoby potravy, nie kŕmiť ho materským mliekom. Bábätko by malo byť aj v tomto veku schopné získavať dostatok mlieka z prsníka pri dojčení a ak by ste spoločne s poradkyňou usúdili, že to tak nie je a bábätko nezískava dostatok mlieka, riešením nie je odsávanie, ale ďalšie postupy, ktoré pomôžu zvýšiť príjem materského mlieka pri dojčení – tieto postupy sú popísané v tomto materiáli:
http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/zvysenie-prisunu-mm/
Tento materiál síce nehovorí presne o vašej situácii, ale riešenia z tohto materiálu by vám takisto mohli pomôcť v situácii, ak by bábätko nezískavalo dostatok mlieka pri dojčení:
http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/
Je však dosť dobre možné, že spoločne s poradkyňou pri dojčení usúdite pri osobnom stretnutí, že bábätko získava dostatok mlieka a jeho krátke dojčenia neznamenajú nič, čo by bolo potrebné riešiť. Mnohé bábätká v tomto veku sa dojčia krátko. Je dôležité, aby mali dostatok príležitostí na to, aby sa mohli dojčiť, keď sú na to pripravené. Ak spoločne s bábätkom nespíte, o to dôležitejšie je vytvárať príležitosti pre časté dojčenia cez deň. Ponúknite bábätku prsník v priebehu dňa niekoľkokrát v kontakte koža na kožu, veľa ho cez deň noste na rukách alebo v nosiči/šatke, uspávajte ho dojčením.
Pri zavádzaní príkrmov je kľúčové, aby ich množstvo nezačalo nahrádzať dojčenia. Nekŕmte bábätko príkrmami aktívne vy, nechajte na dieťatku, nech si samo vezme z príkrmov toľko, koľko má chuť. Je pravdepodobné, že v takom prípade nezje také množstvá, ako ste popísali. Prečítajte si tiež ďalšie tipy, ako udržať dostatočnú tvorbu mlieka po 6. mesiaci:
http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu