SK / CZ / UA / RU

Acylpirin a kojenie

Otázka

Dobrý Deň! Opäť Vás prosím o radu ohľadom vytrhnutého zubu..Kojím 23 mesačnú dcérku a trhali mi zub, dnes som bola na pohotovosti pre bolesti a tam mi dal šestinu acylpirinu do rany(zabudla som povedať, že kojím), doktor mi povedal, že o 3 dni si mam dat do rany acylpirin znova...dcérku som už kojila po vložení acylpirínu..nemože jej to uškodit z titulu možnosti vzniku Reyovho syndromu? ďalšiu dávku si už nemám dať? ešte som sa chcela opýtať o vhodnosti občasneho užitia Quarelinu, ktorý mi dal zubár od bolesti. Premýšlam, že maličku na čas odstavím, pretože doberám aj antibiotiká rovamycine, nechcem jej uškodiť., ďakujem Erika

Erika | 25.03.2016, 17:57

Odpoveď

Milá Erika,

pokračujte v dojčení. Užitie acylpirínu nie je dôvod na to, aby ste nedojčili. Reyov syndróm je raritný aj pri ľuďoch, ktorí acylpirín užívajú priamo. Množstvo acylprínu v materskom mlieku je v tomto smere zanedbateľné. To isté platí o liekoch proti bolesti ako Quarelin ako aj antibiotikách. 

To, že žijete v spoločnosti, kde sa za normálne považuje dojčiť len malé bábätká, neznamená, že dojčenie 2-ročného dieťaťa nemá zmysel. Prestať napríklad na týždeň dojčiť, znamená vo veľkej väčšine prípadov prestať dojčiť úplne a aj keby to tak nebolo, zníženie tvorby mlieka, ktoré počas tejto doby nastavene, môže znížiť dĺžku celkového dojčenia, nehovoriac o tom, že odstavenie dieťaťa, ktoré na to nie je pripravené, nie je jednoduché. Predčasné odstavenie dieťaťa má aj v tomto veku riziká pre jeho aj pre vaše zdravie. Máte právo podstúpiť liečbu, ktorú potrebujete a popritom pokračovať v dojčení. Ak by išlo o jeho zdravotný problém, nikto by neváhal mu podať presne tie isté lieky v plnej dávke.

Prečítajte si viac o liečbe počas dojčenia:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/uzivanie-liekov-pocas-dojcenia/

Prečítajte si viac o dôležitosti pokračovania v dojčení tu:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/

a tu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/zapal-okostice/

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri