SK / CZ / UA / RU

Odmietanie jedla

Otázka

Dobrý deň, chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o radu čo robiť ked môj 7-mesačný synček odmieta papať.Nakoľko sa môj synček odmietal prisať kŕmim ho výlučne odstriekaným materským mliečkom. Zhruba pred mesiacom sme začali so zavádzaním príkrmov a odvtedy malý nechce riadne papať. Nielenže takmer vôbec žiaden príkrm nespapá bez ohľadu na to či ide o ovocie alebo zeleninu ale začal odmietať aj mliečko.Za celý deň spapá cca 500-700 ml mliečka.Mliečka mám dosť tak ho skúšam ponúkať aj častejšie ale on ho tvrdošijne odmieta dokonca plače.Bojím sa že prestane prospievať za posledný mesiac mi totiž takmer nič nepribral.Môžete mi prosím poradiť čo robiť? Staršieho syna som kŕmila odstriekaným materským mliekom 4 roky pri tomto mám pocit akoby mu mliečko prestalo chutiť, môže to tak byť?Veľmi pekne vám dakujem za odpoved.

Katarína Bučová | 08.04.2016, 16:12

Odpoveď

Milá Katarína,

pre vášho synčeka je dôležité, že sa vám darí odsávať a dávať synčekovi vaše materské mlieko.

Z hľadiska vášho mlieka – túto situáciu nespôsobuje nič z toho, čo jete, ani zmeny vo vašej plodnosti (napríklad návrat menštruácie). Vaše mlieko je pre vaše bábätko rovnako stále vhodné. Niekedy bábätká majú obdobia, keď pijú menšie množstvá mlieka ako predtým. Vypitie 500 - 700 ml môže byť pre bábätko postačujúce, nenúťte ho piť viac, ako má chuť. Udržiavajte tvorbu mlieka aj naďalej a dajte synčekovi všetko mlieko, ktoré je ochotný vypiť. Pokúste sa mu mliečko ponúkať v čase, kedy sa zobúdza alebo je v polospánku. Okrem toho mu skúšajte intenzívne ponúkať jedlo rozličných druhov a chutí, dávajte mu jedlo, ktoré jete vy sama, jedlo, ktoré dobre chutí. 

Ak by nechutenstvo synčeka pretrvávalo a zároveň by sa spájalo s chudnutím bábätka, navštívte svojho pediatra a hľadajte jeho príčinu. 

Je obdivuhodné, že pri staršom synčekovi ste mu podávali materské mlieko 4 roky. 

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri