SK / CZ / UA / RU

Chronický zápal močových ciest

Otázka

Dobrý deň. Som tesne pred pôrodom a chcela by som sa s Vami poradiť. Už pred tehotenstvom som mala chronický zápal močových ciest, ktorý ma neobišiel ani počas tehotenstva. Dostala som lieky, no už po tretíkrát sa mi zápal vrátil. Chcela by som túto situáciu vyriešiť a zápalom sa po pôrode vyhnúť. Čítala som, že brusnicové tablety by pri každodennom užívaní mohli pomôcť. Na niektorých krabičkách som ale našla odkaz, že nie sú vhodné pre dojčiace matky. Viete mi poradiť, čo by mohlo pomôcť a ktorý doplnok je pri dennom užívaní bezpečný aj pre dojčené bábätko? Ďakujem

Mária Veľasová | 13.04.2016, 19:15

Odpoveď

Milá Mária,

brusnicové tablety alebo aj iné formy prevencie (urologický čaj) je možné užívať aj počas dojčenia a pre vás aj bábätko je bezpečnejšie v takom prípade pokračovať v dojčení tak, ako bude bábätko potrebovať. Ak by ste potrebovali aj  liečbu v prípade, že by sa zápal vrátil počas dojčenia, je dôležité vedieť, že sa môžete liečiť - môžete užívať všetky antibiotiká, ktoré prichádzajú do úvahy.

Dôvod, pre ktorý na krabičkách výživových doplnkov uvádzajú, že nie sú vhodné pre dojčiace matky, je čisto ochrana výrobcu daného výrobku.

Prečítajte si k tomu aj tieto informácie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

a v našej poradni dojčenia nájdete zodpovedané otázky o veľkej väčšine liekov, ktoré sa bežne ľuďom s touto diagnózou odporúčajú – v tomto vyhľadávači:

http://www.mamila.sk/hladat/

nájdete po zadaní názvu lieku alebo účinnej látky zodpovedanú otázku, prípadne nám napíšte na dojcenie@mamila.sk

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri