Dojčenie a devitalizačná pasta Depulpin do zuba

Lenka    22.04.2016, 14:42

Dobrý deň, pri liečbe zuba mi zubár plánuje dávať devitalizačnú pastu Depulpin, odporučil mi však odstaviť malú (11,5 mes.) na 2-3 dni, keďže si nie je celkom istý, či to nemôže negatívne ovplyvniť kvalitu mlieka. Chcela by som Vás poprosiť o Váš názor na toto krátkodobé odstavenie - stretli ste sa už s niečím podobným? Je toto odstavenie naozaj potrebné? Dcérku dojčím tak 3-4x cez deň a niekoľkokrát v noci, odstavovala by som ju len veľmi nerada, keďže dojčenie nám pomáha pri zaspávaní a mliečko u nás tvorí veľkú časť príjmu tekutín. Ďakujem za radu! Lenka

Milá Lenka,

môžete pokračovať v dojčení i naďalej. Nie je dôvod, aby ste na niekoľko dní prestali dojčiť z hľadiska kvality mlieka.

Existuje malé povedomie o tom, že nie všetky látky sa musia dostávať do materského mlieka a že aj väčšina tých, ktoré sa do materského mlieka dostávajú, sa dostávajú v takom zanedbateľnom či nemerateľnom množstve, že o nich nemá z praktického hľadiska zmysel uvažovať. V prípade lokálnej aplikácie devitalizačnej pasty toto nebude mať vplyv na materské mlieko. To znamená, že jej použitie neprináša riziko pre dojčené dieťa. Na druhej strane - keďže sa nezvažuje dôležitosť dojčenia a riziká, ktoré nedojčenie prináša, často sa ani len neuvažuje o tom, ako by sa dojčenie dalo skĺbiť s nejakou ďalšou potrebou matky. Keď je dojčenie považované za skutočne dôležité, dajú sa hľadať spôsoby, ako v dojčení pokračovať, aj popri rozličných iných skutočnostiach. Nechajte si ošetriť zub a pokračujte v dojčení tak, ako to vaše dieťa potrebuje.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a devitalizačná pasta Depulpin do zuba