Tvrda hrudka v prsniku

Lucia    16.06.2012, 22:12

Dobry den, rada by som sa s Vami poradila co mam robit, ked mam hrudku v prsniku. Mam 3,5 mesacne babatko a dojcim ho. Mam v prsniku hrudku ako gulicka, ktora sa mi pohybuje hore dole po prsniku. Stava sa, ze mala sa odmieta prisat na tento prsnik, ked je druhy v poradi, pokial zacinam dojcenie na nom, tak je to ok, ale pokial je druhy v poradi, tak sa malokedy prisaje. Je to upchaty mliekovod, alebo co to moze byt??? S tym prsnikom mam stale problem, akoby sa mi v nom zadrziavalo mlieko, tak ho musim niekedy po nadojceni este dostriekat. A este sa chcem opytat, ci je potrebne po dojceni, ked dietatko nedopije cely prsnik, mliecko ktore nedopije vytlacit, alebo nechat to tak do dalsieho dojcenia. Dakujem

Milá Lucia,

vašu otázku nie je možné riešiť cez internet, nepíšete, ako dlho hrčku v prsníku máte. Ak by hrčka v prsníku pretrvávala, nemenila by sa, každá takáto hrčka si zaslúži vyšetrenie, aby sa zistilo, o čo presne ide.  Príčin takejto hrčky môže byť veľa, od zablokovaného mliekovodu, ktorý ste spomínali, cez iné diagnózy až potenciálne po niektoré závažné diagnózy. Hrčku nemožno diagnostikovať len podľa vášho opisu.

Zablokované mliekovody sú však častá príčina hrčiek v prsníku, skúste si prečítať tento opis a porovnajte ho so svojou situáciou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/zapal-prsnikov/

Ak by dôvodom pre hrčku bol zablokovaný mliekovod, niekedy sa môže stať, že je toto sprevádzané zníženou tvorbou mlieka, respektíve zhoršeným vyprázdňovaním niektorej časti prsníka.

Všeobecné pravidlo znie, že po dojčení nie je potrebné odstriekavať či odsávať mlieko, prsník nie je nikdy celkom prázdny, ale hlavne táto činnosť nemá zmysel, ak na to nie je konkrétna indikácia. Snaha o vyprázdnenie zablokovaného mliekovodu môže niekedy byť dôvodom na odstriekavanie mlieka, ak sa vám potom uľaví.

Prečítajte si aj túto podobnú otázku:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=320



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tvrda hrudka v prsniku