SK / CZ / UA / RU

Hrče na dvorci

Otázka

Prosim Vas, moja dcerka ma 7mesiacov, krasne dojcena doteraz. Pred troma dnami ma zacal velni boliet lava bradavka. Pri kojeni sa mi objavili na dvorci hrcky, biele povlaky, vypuklny, samo o sebe nebolia, ale bradavka je tvrda a prisatie ma neskurocne boli. Dr. mi nasadila ATB.Augmentin, ze mam zapalene mliekovody, ale nezabralo to. Mne sa nezda, ze su zapalene, ked prsnik je uplne makky a ide z neho stale mliecko, len to kojenie je velmi bolestive a aj ma v nom picha po kojeni. Poradte mi orosim, co s tymi hrcami. Dakujem

Janka | 04.05.2016, 22:41

Odpoveď

Milá Janka,

opisujete viacero príznakov, z ktorých každý môže znamenať iný problém. Túto situáciu by bolo potrebné riešiť v osobnom kontakte, prejsť spoločne celú anamnéziu a hlavne vidieť prsník, vyšetriť ho a zistiť, čo presne sa deje.

Takéto hrčky napríklad môžu znamenať zablokovaný mliekovod. Zablokovaný mliekovod nie je infekcia – čo znamená, že liečba antibiotikami v takomto prípade je minimálne nepotrebné. Situácia, ktorú popisujete, je často dôsledkom kvasinkovej infekcie bradaviek/prsníka a v prípade antibiotickej liečby sa kvasinky ešte viac rozmnožia.

V tejto situácii je kľúčové stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože by bolo dobré zistiť, či príznaky, ktoré popisujete nesúvisia ešte s nejakých iným problémom a či by vám ešte nepomohla ďalšia liečba. Pravdepodobne by mohli pomôcť niektoré opatrenia z tohto dokumentu, ak by sa niektorý z popisov na vás hodil:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/

Navyše v tejto situácii je dôležité skontrolovať, ako vyzerá samotné dojčenie z hľadiska pitia a správania bábätka a spolu s poradkyňou skontrolujete aj správne prisatie bábätka, ktoré je kľúčové pre bolestivosť bradaviek. Spoločne s poradkyňou potom podľa toho, čo zistíte na osobnom poradenstve, určíte najvhodnejší postup pre riešenie situácie a ak je to potrebné, prejdete spolu možnosti liečby.

Bolesť bradaviek je potrebné liečiť - podľa tohto postupu: http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/boli-to/ Ak je bolesť neznesiteľná, môže užiť liek proti bolesti a následne situáciu riešiť celkovo.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri