SK / CZ / UA / RU

Nedostatok tekutín

Otázka

Dobrý deň, mám 14-mesačného syna, ktorý je dojčený na požiadanie. Dlhodobo však pozorujem nedostatočné cikanie, moč je často žltý a je ho cítiť. S dojčením sme mali problémy od narodenia, syn bol až do roka v permanentnom pološtrajku, pil iba pri nosení v šatke alebo keď som ho zabávala. Napriek týmto ťažkostiam a starostiam bol synček vždy iba dojčený, nikdy som mu nedala umelé mlieko, nepoužívame cumeľ ani fľašku. Od začiatku som bola v kontakte s laktačnou poradkyňou a viackrát som zvyšovala tvorbu mlieka. Po roku bola synovi diagnostikovaná anémia a začali sme dopĺňať železo v prírodnej forme. Po začatí terapie sa synček začal častejšie a aktívne dojčiť, čomu sa ja veľmi teším, dojčím ho vždy keď si požiada a aj sama mu dojčenie ponúkam. V noci spí pri mne v posteli a viackrát za noc sa dojčí. Napriek tomu mám obavu, že dojčenie mu nepokrýva jeho potrebu tekutín. Problém je, že iné tekutiny okrem môjho mliečka nechce. Všetko vyplúva, čaj, vodu, ovocnú šťavu, či mu ich dám z pohárika, striekačky, zo svojho pohára. Synček je drobnejší, priberá menej ale konštantne, akurát je dosť unavený, za čo podľa mňa môže aj nedostatok tekutín. Poprosila by som Vás o názor, ako postupovať v takomto prípade. Ďakujem.

Zuzana | 10.05.2016, 16:11

Odpoveď

Milá Zuzana,

v tejto situácii vám odporúčame skontaktovať sa znova s poradkyňou pri dojčení, s ktorou ste doteraz situáciu riešili doposiaľ. Prejdite spolu znova všetko, čo sa deje a stalo doteraz a skúste nájsť možnosti ako zvýšiť príjem tekutín dojčením a tekutinami, ktoré dieťatko pije.

Dostatočné dojčenie by aj v tomto veku bábätka malo pokrývať veľkú časť potreby tekutín - ALE musí byť výdatné. Spoločne s poradkyňou prejdite, či nie sú ešte ďalšie možnosti zvýšenia príjmu materského mlieka zo strany bábätka – napríklad z vašej otázky nie je zjavné, či nejakým spôsobom zvyšujete tvorbu mlieka. Ďalšou možnosťou by mohlo byť podávanie redších jedál, polievok, prívarkov a ovocia s vysokým obsahom vody.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri