SK / CZ / UA / RU

Atopický ekzém, potravnové alergie a kojení

Otázka

Jsem teď už týden na vážkách ohledně dalšího kojení syna (7 a půl měsíce). Syn měl atopický ekzém od třetího měsíce, prozkoušeli jsme kdeco všechno včetně eliminační diety, když ale výsledek nepřišel do dvou týdnů, kdy jsem nejedla skoro nic, vzdala jsem ji, protože jsem nezvládala nejíst tolik věcí a bylo to pro mě opravdu těžké. Našli jsme po několika měsících promazávadlo, které mu sedí (lipobase smíchaná s olivovým olejem), a promazáváním dvakrát denně, koupelemi jen jednou týdně a v ovesných vločkách jsme docílili toho, že se mu ten ekzém skoro ztratil. V mezičase jsme byli na alergo testech a čekali dva měsíce na výsledky. Tou dobou už jsem jedla všechno a měla jsem pocit, že máme s ekzémem už pohodu. Syn začal jíst příkrmy (mrkev a jablko nejvíc, sem tam jsem mu dala ochutnat něco v kuse jako okurku, hrozny apod.). Pak jsme dostali výsledky testů, ve kterých mu vyšla alergie na kravské mléko, pšenici, vyječný bílek, jablko, banán, mango, další ovoce... Všechno z toho jsem v době zlepšení hojně jedla a jablko dokonce jedl i přímo on (převařené v příkrmech i čerstvé). Přestože měl ekzém v té době velmi dobrý, rozhodla jsem se tyhle věci ze své stravy vyřadit, abych zabránila případnému zhoršení. Po týdnu se začal syn hrozně zhoršovat. Pár dní nato se mu objevil první zub, hned dva dny nato druhý, a ekzém se mu zhoršil tak, jak ještě nikdy. Zuby mu už dávno vylezly, ale ekzém zůstal velmi špatný. Vzhledem k tomu, že jsem nebyla schopná se s tou dietou srovnat, bylo to pro mě opravdu těžké, a syn měl ten ekzém čím dál horší, rozhodla jsem se na ni vykašlat. Bohužel se pak ještě zhoršil, což jsem absolutně nečekala že je ještě možné. Nesměl zůstat ani na vteřinu mimo můj dohled, jinak byla všude krev, v noci se budil po půl hodinách a musel spát napevno zavinutý v zavinovačce, jinak neusnul a pořád se škrábal, nepomohly ani rukavičky. Nedělá mi to vůbec dobře, když ho vidím svázáného, ale když mě to poprvé napadlo a ve dvě ráno jsem ho polospícího zoufalého škrábajícího se zavázala, okamžitě vytuhnul a spal. I když se pak po hodině budil, bylo to výrazné zlepšení. Škrábal se přes den pořád o všechno, o koberec, o hlínu, o deku, o cokoli, kam jsem ho položila. Tenhle příšerný stav byl poslední týden. Už jsme byli opravdu zoufalí, tak jsme nasadili na tři dny kortikoidy, protože jsme potřebovali, aby se mu to krátkodobě zlepšilo a ulevilo se mu. To pomohlo, ale není to pro mě samozřejmě řešení, nechci mu je dávat opakovaně a byla to opravdu nouzovka. Teď už vůbec nevím, co s tím. Když se obrátím na našeho pediatra nebo na naši kožní, ohání se výsledkama alergo testů a tvrdí, že buď budu držet přísnou dietu nebo musíme okamžitě nasadit specialní UM pro alergiky. Není to až takový nesmysl, jak se může zdát, hledala jsem informace a opravdu je v té specialní UM, co je na předpis ta bílkovina kravského mléka tak rozštěpená, že jí můžou i alergici na kravské mléko. Tím pádem bychom pak snadněji poznali, co ho v jídle dráždí, protože podle reakcí na mé mléko to nezvládám vysledovat. A mám pocit, že je to naprosto náhodné. Byla jsem hodně dlouho přesvědčená, že kojit nepřestanu, ať si budou doktoři říkat co chtějí, ale je pravda, že mám kamarádku, kterým se díky té speciální UM podařilo ten ekzém velmi eliminovat - začali se speciální UM a příkrmy pak zvládali dobře odsledovat a dneska přesně ví, co malý může a co ne a ekzém mají pod kontrolou. Já jsem si za ten poslední měsíc prošla fakt peklem, protože alergoložka automaticky předpokládala, že tu dietu prostě vydržím a hotovo, já to taky brala takhle automaticky, ale je pravda, že toho nejsem schopná, připadám si jako hrozná matka, ale opravdu jsem kvůli té dietě byla nesnesitelná na manžela, když si udělal k snídani vajíčka nebo si donesl koláč, stejně tak na kamarádky matky, když mi řekly, že jejich dítě spí osm hodin v kuse. Zároveň ale mám obrovské výčitky, že zvažuju přestat kojit. Ale zvažuju všechny ty věci, tápu, co s tím dělat, abych se s tím srovnala. Protože ten ekzém může být i z něčeho úplně jiného než z těch potravinových alergií (nemluvě o tom, že mu ty testy dělali, když mu byly čtyři měsíce a prý nejsou moc průkazné) a pak by třeba konec kojení nijak nepomohl. Už moc nevím, na koho se obrátit, protože kožní a pediatr a alergo jsou zajedno, že je to z těch alergií a buď budu držet dietu nebo přejdu na UM. A naprosto ignorují to, že v době, kdy jsem tu dietu nedržela, se mu to velmi zlepšilo. Budu ráda za jakoukoli radu. Děkuji.

Vanda | 20.05.2016, 13:04

Odpoveď

Milá Vanda,

z hľadiska pokračovania dojčenia nemusíte byť na vážkach. Vaša situácia patrí medzi tie, keď ľudia dospejú k názoru, že si musia vybrať medzi dojčením a zlepšením zdravotného stavu dieťaťa (alebo matky). A tieto veci sa navzájom nevylučujú. 

To, čo je dôležité vedieť, je to, že okrem atopického ekzému treba mať na mysli aj iné aspekty zdravia vášho bábätko ako aj vášho zdravia. Dojčenie významným spôsobom ovplyvňuje imunitný systém, buduje správnu bakteriálnu flóru v črevách (mikrobióm), poskytuje bábätku látky, ktoré sa nikde inde nevyskytujú, pomáha rozvoju mozgu, ktorý sa v tejto dobe aktívne a intenzívne vyvíja, prispieva k vášmu vzájomnému vzťahu. 

Skúste teda hľadať spôsob, ako zachovať dojčenie a zároveň synčekovi pomôcť zlepšiť atopický ekzém. To, že máte jeden príklad toho, že niekomu, koho poznáte pomohlo umelé mlieko, neznamená, že toto je správny či jediný spôsob riešenia situácia. Vieme, ako veľmi túžite synčekovi pomôcť, aby sa cítil dobre, aby sa neškriabal, aby sa mu stav kože zlepšil. Zoberte si však, čo aj vy sama píšete - že v čase, keď sa stav zlepšil tak ste jedli všetky potraviny, ktoré mu vyšli ako problematické, a napriek tomu bol jeho stav dobrý - a pritom bol dojčený a vy ste diétu nedržali. Potom sa zhoršil. Je teda naozaj dojčenie ten faktor, od ktorého zlepšenie alebo zhoršenie stavu závisí? Atopický ekzém je často "sínusoida", pri ktorej zlepšenie a zhoršenie prichádza v rozličných časových intervaloch.

Je dobré vedieť, že atopický ekzém, ako už samotný výraz "atopický" naznačuje, je ekzém, ktorého pôvod nie je jednoznačne známy a nie je jednoduché odsledovať, čo presne ho ovplyvňuje, nehovoriac o tom, že sú faktory, ktoré ho zhoršujú aj pri tej najlepšej starostlivosti a diéte. Navyše to, ako vyjdú výsledky testov, nemusí v praxi súvisieť s tým, ako vyzerá stav dieťatka - inými slovami ani dokonalá diéta nemusí zaručiť, že sa stav zlepší.

Mnohé mamičky dojčených detí skúšajú obmedzovať svoj jedálniček a jedálniček dieťaťa a nakoniec po tom, čo sa ich dieťa prirodzene odstaví po 3 - 5 rokoch dojčenia, hovoria o tom, že naďalej netušia, ktorá potravina robí dieťaťu problém a že ukončenie dojčenia situáciu nijako nezlepšilo. Pokračujte teda v dojčení a skúšajte hľadať iné riešenia.

Umelé mlieko s "rozštiepenými bielkovinami" má vynikajúci marketing, ktorý nehovorí nič o tom, že sa vlastne takýto výrobok len snaží vyrovnať s problémami, ktoré konzumácia bielkovín kravského mlieka prináša. Materské mlieko nebude obsahovať vôbec žiadne bielkoviny kravského mlieka, ak kravské mlieko a výrobky z neho nebudete konzumovať. Takže materské mlieko tým pádom vo všetkých ohľadom predčí toto "špeciálne umelé mlieko".

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri