SK / CZ / UA / RU

Krv na stolici a trhliny na konecniku - co robit

Otázka

Dobry den Mamila, skor ako zacnem riesit problem mojej dcerky s lekarmi by som rada poznala Vas nazor a odporucanie. Som matka dvoch deti, a v poradi druhe (4 mesiace, par dni), ktore je momentalne plne dojcene ma problem s krvou na stolici. Najskor nebolo jasne z coho krvicka pochadza ale po vysetreni na chirurgii jej bola zisena trhlinka na konecniku. Liecba prebieha formou repikovych kupelov. Od zaciatku liecby sa uz objavili dalsie dve drhlinky. Preco trhlinky vznikli nie je celkom jasne. Hygiena prebieha pod tecucou vodou od narodenia (s vynimkou vyletov, kde si davam velky pozor aby som jej na ritke neublizila). Co som vypozorovala: Dcerka od narodenia kaka pomerne dost, ihned po narodeni takmer kazda plienka, neskor menej – co je v poriadku, ale v poslednej dobe v niektore dni kaka podla mna vela (napriklad dnesne doobedie medzi 8 a 14 hodinou 5x stolica). Niekedy mam pocit ze kaka viac ako papa. Ako problem vnimam samotne trhliny a krvacanie z nich do stolice. Trhlinky sa zle hoja, kedze dcerka kaka dost vela a neustale su drazdene. Co ma tiez prekvapuje, tak dcerka dost "tlaci" az je niekedy cervena v tvari, napriek riedkej stolici dojceneho babatka. Tak mam pocit ze tie jej trhliny sa nevyliecia kym sa jej nejako neupravi stolica. Niekedy jej krvacaju za den aj 5 ktrat, inokedy raz, inokedy vobec. Stale je to v stadiu ze krvicka viac nie je ako je, ale v dni ked najdem viac krat v plienke krv, tak rozmyslam, co viac by som mala v tejto situacii urobit. V strave sa nejak neobmedzujem, riadim sa informaciami ktore sa prevazne docitam na vasom webe. Moja otazka alebo dilema spociva v tom, ci je na mieste riesit gastroenterologa, alebo zaviest prikrmy skor ako je odporucane, ci samotne zavedenie skorsich prikrmov upravi stolicu tak aby neboli trhliny tolko drazdene. Alebo ci sa mam zamerat na upravu mojej stravy, ci vylucit alergeny ako kravske mlieko. Ci sa moze nejako intolerancia prejavit na mliecko, ktore vypije matka, (pijem ho stale ale problem s trhlinami ma az v posledne tyzdne). Alebo ake opatrenia by som mohla urobit. Bola by som velmi rada keby ste mi dali akukolvek informaciu, ktora by ma kamsi nasmerovala, tak aby som mohla babatko co najdlsie dojcit a aby zaroven nemalo problem s kakanim. Len upresnim ze sa nejedna o stolicu, ktora by bola hnackovita(zelena a pod). Dakujem, mila Mamila, za akukolvek odpoved. S pozdravom Ivana

Ivana | 31.05.2016, 09:40

Odpoveď

Milá Ivana,

stolica, ktorú popisujete, teda aj stolica 5-krát za doobedie, riedka stolica a všetko ostatné, čo ste zmienili, je normálnou súčasťou stolice dojčeného dieťaťa a sama o sebe nie je príčinou vašich ťažkostí a ani faktorom, ktorý by situáciu zhoršoval. Otázka, či by príkrmy pomohli, nie je jednoducho zodpovedateľná - ale v konečnom dôsledku tuhšia stolica a väčšia námaha pri jej vytlačení môže potenciálne situáciu zhoršiť. Dokonca vo všeobecnosti sa jeden zo spôsobov liečby považuje zmäkkčenie stolice, nie to, aby bola tuhá.

Opisujete, že bábätko sa pri kakaní namáha a očervenie v tváričke. Jedna vec, ktorú môžete vyskúšať, je pomôcť bábätku tým, že ho rozbalíte z plienky a v klbôčku opreté o váš hrudník ho podržíte nad umývadlom alebo záchodom. Takto bude lepšie využiť brušný lis a bude sa mu kakať lepšie. Skúste ho takto rozbaliť a podržať hneď po zobudení ako aj v prestávke medzi dojčením, prípadne kedykoľvek, keď sa vám bude zdať, že bábätko začína tlačiť.

Trhlinky v konečníku sa pri bábätkách vyskytujú relatívne často a príčina nie je úplne jasná. Konzultujte túto situáciu s odborníkom a to špeciálne, ak trhlinky pretrvávajú viac ako 6 týždňov. Zaujímajte sa o konkrétnu liečbu, ktorá môže zahŕňať sedavé kúpele, podávanie liekov či čípkov alebo v niektorých prípadoch chronických problémov aj chirurgický zákrok. 

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri