Dojcenie, infekcia, hospitalizacia
Otázka
Dobry den, mam 16 mesacne dietatko. Dojceny je na poziadanie. Bohuzial som ochorela. Mam vyrazky po tele, zvysenu teplotu a lekari ma museli hospitalizovat, pretoze maju podozrenie na neaku infekciu, neaku bakteriu v tele. Chcu mi nasadit antibiotika intravenozne, zatial neviem ake. Moja otazka znie co mam robit s dojcenim ? Lekari mi ihned zakazali dojcit, vystrasili ma, ze infekcia sa moze dostat do mliecka a mozem ho ohrozit. Zlakla som sa a vcera vecer nedala mliecko. Syncek pri dojceni zaspava, niekolkokrat sa v noci na mliecko budi, spime spolu. Takze noc bola strasna, velmi plakal, ked som mu nedala. Sme ma seba velmi naviazany. Bojim sa, ze sa mohol syncek nakazit, ked som ho vcera este na obed dojcila. Nerada by som prestala dojcit, neviem si to predstavit. Prosim poradte, co mozem spravit. Dakujem velmi pekne S pozdravom Ivana
Odpoveď
Milá Ivana,
v tejto situácii je veľmi dôležité, aby ste pokračovali v dojčení, aj počas choroby, ktorou teraz trpíte, aj keby ste dostávali antibiotiká. Bakteriálne infekcie sa nedostávajú do materského mlieka a nijako neohrozujú dojčenie. Vírusové infekcie sú v krvi niekoľko dní pred tým, než zistíte, že ste chorá. Aj v prípade vírusovej aj bakteriálnej infekcie je zbytočné, aby ste prestávali dojčiť, práve naopak, pokračovaním v dojčení chránite svoje dieťatko a poskytujete mu protilátky.
O tom, že 1,5-ročné dieťa má byť v tejto situácii naďalej dojčené, nie je pochýb. Jedným z dôvodov, pre ktorý ste pravdepodobne dostali tento zákaz, je ten, že dojčiť dieťa staršie ako rok sa nesprávne vo všeobecnosti považuje za nepotrebné, zbytočné. Zvlášť v prípade infekčných chorôb sa matky často nesprávne dozvedia, že musia prestať dojčiť, pritom väčšinu infekcií spôsobujú vírusy a väčšina vírusových infekcií sa prenáša ešte pred tým, než matka vôbec tuší, že je už chorá. Dojčenie však pomáha ochrániť dieťa pred infekciami a matka by mala v dojčení pokračovať práve preto, aby dojčením chránila svoje dieťa. Ak by dieťa predsa len ochorelo, čo sa môže stať, bude pravdepodobne menej choré, ako keby sa prestalo dojčiť – práve v tomto čase dieťa dojčenie potrebuje najviac. Pokračovať v dojčení je v takom prípade ešte o to dôležitejšie, pretože vo vašom mlieku sa už nachádzajú protilátky proti tomuto ochoreniu, ktoré jej budú pomáhať ochorenie rýchlejšie zvládnuť. Prestať dojčiť teraz znamená vziať dieťaťu tú jedinú ochranu, ktorú mohlo dostať.
Ak budete potrebovať užívať lieky, môžete nám napísať na dojcenie@mamila.sk, ale aj pri intravenózne podávaných antibiotikách platí, že je pre vaše dieťa a pre vás bezpečnejšie pokračovať v dojčení.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu