SK / CZ / UA / RU

Kojenie meškajuca menštruacia a negativny tehotensky test

Otázka

Dobry den ma 3 mesiace po porode..malinka je plne kojena...zacala som asi pred mesiacom brat hormonalnu antikoncepciu asi pred mesiacom a pol...prvu menštrouaciu som dostala asi po 8 tyzdnoch po porode..čiže som menzes dostala 2x a teraz mi vynechala už mi meška asi 4 dni čo by pri antikomcepcii nemalo byť mala by byť pravidelna...robila som si aj tehotendky test no vyšiel mi negativny...može len tak vynechať alebo by mohlo ist o tehotenstvo....

Veronika | 29.06.2016, 05:39

Odpoveď

Milá Veronika,

na vašu otázku môže dať jednoznačnú odpoveď vyšetrenie hladiny hormónu HCG v krvi. Tento hormón testujete aj v bežnom tehotenskom teste, ale vyšetrenie z krvi je presné, a ak by ste boli tehotná, mali by ste už mať pozitívny výsledok z krvi. Bez toho nie je možné vylúčiť ani tehotenstvo.

Avšak existuje možnosť, že po pri antikoncepcii sa nemusí dostaviť krvácanie počas prestávky v tabletkách, ak ste tesne po pôrode, toto je dosť dobre možné. Súčasne s tým je skutočne otázne, či dve krvácania, ktoré ste pozorovali po pôrode boli skutočne menštruácie, alebo išlo o medzimenštruačné krvácanie. Toto nie je možné posúdiť cez internet, jeden zo spôsobov, ako sa v týchto znakoch vyznať, je sledovať svoje znaky plodnosti a neplodnosti napr. sledovaním hlienu z krčka maternice (pozrite sa viac na stránke www.plodar.sk). Súčasne by ste tak vedeli používať metódu, ktorá by vám poskytla vyššiu spoľahlivosť pri snahe neotehotnieť, než je hormonálna antikoncepcia, bez nežiaducich účinkov, ktoré sa s jej používaním spájajú (pre dojčenie je najväčšie riziko zníženie tvorby mlieka, ktoré hormonálna antikoncepcia spôsobuje pri mnohých matkách).

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri