SK / CZ / UA / RU

Predlzit spanok

Otázka

Dobry den prajem, Chcela by som Vas poprosit o radu. Moj syncek ma 9tyzdnov a cez den nepospinka dlhsie ako pol hodinku, potom sa vzdy zobudi. Je to tak ci je v postielke, v kociari alebo v satke. Cez den velmi casto vyuzivane satku aj kvoli tomu, aby som predlzila jeho spanok dojcenim, no malokedy to zaberie a znovu zaspinka. Prosim poradte, ako by som mohla predlzit jeho spanok. Rada by som si oddychla aj ja, ale s takymto rezimom/nerezimom sa to neda. Dakujem pekne. Katarina

Katarina | 04.08.2016, 09:55

Odpoveď

Milá Katarína,

spať viackrát v 20-30 minútových spánkoch môže byť pre bábätko tohto veku úplne normálne. Nie je typické, aby dojčené bábätká v tomto veku spali súvisle dve či tri hodiny. Je omnoho typickejšie, že potrebujú veľmi časté dojčenie a že spia v relatívne krátkych, no postačujúcich úsekoch. Toto sa s vekom bude postupne meniť a v tomto čase to okrem iného predstavuje dôležitý bod ochrany pred syndrómom náhleho úmrtia.

Z hľadiska vášho oddychu môže pomôcť, ak si synčeka vložíte do nosiča ešte pred tým, než je unavený a možno zaspí počas domácich prác, ktoré by ste s ním v nosiči mohli robiť. Keď sa začne po pol hodine precitať, môžete ho skúsiť uspať pohybom a dojčením. Ak sa napriek tomu zobudí, aspoň by ste mali mať možnosť počas zaspávania a spánku urobiť nejaké domáce práce alebo sa venovať iným vašim povinnostiam. Na ďalší spánok môžete napr. bábätko uspávať na prsníku a počas dojčenia a spánku bábätka si na chvíľku zdriemnuť alebo si niečo čítať či pozrieť. Spite s bábätkom v noci v spoločnej posteli, aby ste sa dostatočne vyspali.

Dobrá správa je, že toto sa začne už v priebehu pár týždňov meniť, synček nebude takto spať večne, postupne sa spánky budú predlžovať. 

Stratégie, ako pomôcť bábätku so spánkom nájdete aj v tomto našom článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/plac/

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri