SK / CZ / UA / RU

Strajk v 10. mesiaci

Otázka

Dobry den. Prosim chcela by som sa poradit. Dcerka ma 10 mesiacov. Uspesne sme sa dojcili az do tohto okamihu. Posledne dni (prerezavaju sa zubky) strajkuje ako s jedlom tak aj s materskym mlieckom. Trapi ma hlavne to, ze malo cika. Chodime aj k nefrologicke, kvoli tomu ze ako 3 mesacna mala infekciu mocovych ciest, mala horucku a bolesti, skoncili sme v nemocnici. Odvtedy mala tieto problemy este dvakrat, resp zly nalez v moci, hoci jej nic navonok nebolo, ani teplota, ani bolesti pri cikani. Vysvitlo, ze ma reflux mocovych ciest. Myslim, ze vdaka dojceniu nema tie sprievodne priznaky teplota atd. Musi vela pit. Nosila som v nosici, dudel v 3 mesiacoch zahodeny. Moja otazla vsak znie, ze co mam dalej robit. Dojcim na poziadanie, papa mliecka malo zaujima ju svet, momentalne odmieta aj prikrmy. Ale trapi ma hlavne to cikanie. Davam aj laktofyt, ricinus...co este na zvysenie tvorby? Hoci myslim, ze mliecko je, len radsej si len podudli. Mam to uz zabalit? Myslim ze uz v tychto dnoch ma aj ubytok na vahe. Neviem ci je to docasny strajk,alevo uz koncime dojcenie. Neviem :( . Poradte prosim. Dakujem

Radka | 12.08.2016, 15:22

Odpoveď

Milá Radka,

z vašej otázky nie je úplne zrejmé, čo presne sa dojčením deje. Píšete, že dcérka „štrajkuje s jedlom, aj s materským mliekom“ a málo ciká.

Ak to znamená, že dcérka sa úplne prestala dojčiť alebo odmieta takmer všetky dojčenia a k tomu prestala papať, je pochopiteľné, že bude menej cikať a v tejto situácii je dôležité urobiť kroky, ktoré povedú k zvýšeniu tvorby mlieka, zvýšeniu príjmu mlieka zo strany bábätka a lepšej hydratácii.

Súčasne však píšete, že „dojčíte na požiadanie“, ale dcérka „papá mliečka málo“.

Nie je jednoduché túto situáciu posúdiť prostredníctvom internetu, pretože nie je možné si predstaviť, čo sa z hľadiska dojčenia deje. V prípade, že bábätko reaguje na znížený tok mlieka, začne sa ku koncu dojčenia odťahovať od prsníka, prípadne naťahuje bradavku, odsaje sa, znova sa prisáva, pomrnkáva, alebo sa až rozplače a už sa odmieta prisať, časom sa situácia zhoršuje tak, že bábätko začína odmietať niektoré dojčenia úplne a dojčí sa len v polospánku alebo pri zobúdzaní a časom odmieta dojčenia úplne. Ak v tomto správaní bábätka spoznávate to, čo sa deje u vás, potom stojí za to postupovať podľa tohto materiálu:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

ideálne spoločne s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ktorá vám aj poradí, ako zvýšiť tvorbu mlieka a aké kroky urobiť pre to, aby sa zase bábätko ochotne dojčilo. Kontakt s poradkyňou je kľúčový aj preto, aby bolo možné odstrániť príčinu pre ktorú sa toto vôbec stalo. Pri staršom bábätku ide najčastejšie o príčiny, ktoré popisuje tento článok:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri