SK / CZ / UA / RU

Tekutiny pri teplote

Otázka

Mila Mamila,mam 6 mesacneho syna,ma 8 kg,je kojeny a papa uz aj prikrmy.Bohuzial sa stala nehoda,spadol mi a sme na pozorovani a dostal tu este aj teplotu a trochu kasle.Na prsnik ho prikladam stale,on neodmieta,pekne papa.Len neviem ci mu podat aj ine tekutiny,vravia ze vodu mozem ale mi ju nechce.Preto by som chcela vediet ci mu staci moje mliecko teraz.Vela som aj preplakala,vylakana a nahnevana na seba,bojim sa ci nemozem prist o mlieko,ani jest mi nechuti.Dakujem za odpoved,s pozdravom Lenka

Lenka | 13.08.2016, 11:32

Odpoveď

Milá Lenka,

je pomerne časté, že deti, ktoré sú choré alebo majú teplotu, nechcú prijímať iné jedlo či tekutiny, a vykrývajú toto obdobie dojčením. (Mimochodom nedojčené deti často v tejto situácii odmietajú dať do úst čokoľvek a často sa im preto odporúča, aby aspoň dostávali "vodu po lyžičkách"). Dojčené deti tým, že sú dostatočne dojčené, získavajú dojčením aj tekutiny, aj živiny, aj úľavu od bolesti, aj spôsob, ako znižovať teplotu. 

Z hľadiska dojčenia nie je dôvod, pre ktorý by 6-mesačné bábätko nemohlo byť dostatočne hydratované z materského mlieka, za predpokladu, že ho získava dostatok. Ak doteraz bábätko dostatočne priberalo a prospievalo, teda získavalo dostatok mlieka doteraz, nie je dôvod predpokladať, že teraz by to bolo iné. Takže vodu mu vnucovať nemusíte, pokračujte v dojčení ďalej, v domácich podmienkach je znakom dostatočnej hydratácie číry alebo žltkastý moč bábätka.

Majte synčeka v kontakte koža na kožu, aby ste mu pomáhali s teplotou a prípadnými ďalšími príznakmi. Rozumieme tomu, že sa obávate a ste sklamaná z toho, čo sa stalo, ale to neznamená, že vaše bábätko vás naďalej zúfalo nepotrebuje, vy jediná sa dokážete oňho postarať dojčením, kontaktom a upokojovaním tak, ako to potrebuje.

Táto situácia by nemala nijako ovplyvniť tvorbu mlieka, zvlášť, ak budete s bábätkom v intenzívnom fyzickom kontakte, ideálne koža na kožu.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri