SK / CZ / UA / RU

Dojčenie pocas hnacky matky

Otázka

Dobry den, Prosim vas mam 8 mesacneho synceka vylucne kojeneho do 6 mesiacov ale stale vela kojeneho dodnes.minuly tyzden som mala bolesti brucha a hnacky na chirurgii mi nedali nic iba endiex a jeden buscopan.dnes po tyzdni syncek dostal teploty a hnacku a pediatricka mi povedala ze som ho nakazila a mam prestat dojcit kym nebudem uplne v poriadku a malemu mam nasadit dietu. Som v strese nakolko ja ho od rana dojcim aby nezostal dehydrovany a myslela som si ze moje mlieko ho naopak chrani proti hnackam. Takze teraz ho mam naozaj odstavit? Dakujem za pomoc. S pozdravom Miriama

Miriama | 28.08.2016, 21:32

Odpoveď

Milá Miriama,

práve hnačkové ochorenie, okrem iných, sú dôvodom na to, aby bábätko bolo naďalej dojčené. V tejto situácii je kľúčové pre zdravie vášho bábätka, aby mohlo byť naďalej dojčené, pretože vďaka dojčeniu bude mať ochorenie lepší a rýchlejší priebeh, rýchlejšie sa obnoví správna mikroflóra čreva a bude chránená sliznica čreva. 

Svoje dieťatko ste nenakazili dojčením. Dojčenie naopak dieťaťu poskytuje protilátky a pomoc pri prekonávaní ochorenia. 

Mnohé hnačky sú spôsobené rozličnými vírusmi, ktoré sú prenosné, a tak sa hnačky či "črevné chrípky" v rodinách rýchlo šíria. 

Je však tiež dôležité vedieť, že tieto choroby sú infekčné už v čase, kedy človek ešte nevie, že bude chorý. Takže infekčná ste boli už pár dní predtým, ešte pred prvými prejavmi ochorenia. A v materskom mlieku sa zároveň s tým začal objavovať protilátky, ktoré sú pre dieťa mimoriadne dôležité.

Keď dojčiaca matka ochorie, okamžite sa v jej materskom mlieku začínajú objavovať protilátky proti pôvodcovi ochorenia a ich množstvo sa v priebehu krátkej doby výrazne zvyšuje. To znamená, že bábätko ešte v čase, kedy sa len stretlo s ochorením, už dostáva cez materské mlieko protilátky. Toto pomôže mnohým bábätkám, aby ani vôbec neochoreli. Ak už aj ochorejú, protilátky z materského mlieka pomáhajú bábätku, aby jeho choroba mala miernejší priebeh.

Pri hnačke či častom vracaní je najväčšou hrozbou rýchla strata tekutín a dehydratácia dieťaťa. Správny manažment dojčenia dokáže do veľkej miery eliminovať toto riziko a pomôcť dieťaťu pri uzdravovaní. Dojčenie môže výrazne pomôcť, aby vracanie nebolo urputnejšie a urputnejšie.

Ak dieťa zvracia či má hnačku, často sa stáva, že je odporučené, aby nebolo dojčené a namiesto toho dostávalo rehydratačné roztoky či vodu po lyžičkách. Je to však nesprávne odporúčanie. Dojčenie má v takomto prípade pokračovať, materské mlieko obsahuje veľké množstvo vody a tiež rozličné iné látky v omnoho lepšom zložení ako rehydratačný roztok. Pri dojčenom dieťati teda treba zabezpečiť práve to, aby bolo i naďalej dojčené.

Odstavením teda bábätku teraz nielenže nepomôžete, ale aj by nedostalo tie protilátky a imunitné faktory, ktoré majú potenciál mu pomôcť zvládnuť ochorenie jednoduchšie. Navyše – ako sa budete starať o choré a umrnčané bábätko bez dojčenia? Ako ho uspíte, utíšite, ak ho bude bolieť bruško? Čas choroby rozhodne nie je čas na odstavenie alebo na to, aby mu dojčenie nebolo umožnené a už vôbec nie je dobrým časom pre podanie umelého mlieka, ktoré môže črevo bábätka poškodiť a zhoršiť tak priebeh hnačky aj rekonvalescenciu bábätka.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri