Ochorenie štítnej žľazy a dojčenie

MARTINA    29.08.2016, 22:03

Dobrý deň, dojčím svoju dva a pol ročnú dcérku, pričom mám ochorenie štítnej žľazy - hypotyreózu. Mám podozrenie, že hladinu hormónov nemám v poriadku. Na poslednej kontrole som mala zvýšený TSH. U lekára je však dlhá čakacia doba, takže si to nemôžem dať skontrolovať skôr ako v novembri. Toto ochorenie zapríčiňuje viac problémov, napríklad aj zápchu. Dcérka pred mesiacom začala trpieť na tvrdú stolicu a žiadna úprava stravy jej nepomáha. Dokonca už má aj hemeroid kvôli tvrdej stolici. Chcem sa preto opýtať, či tento stav nemôže zapríčiniť práve nevyrovnaná hladina hormónov v MM?

Milá Martina,

vaša hypotyreóza (kompenzovaná alebo nekompenzovaná) nemá ako prostredníctvom dojčenia spôsobiť zápchu vašej dcérky. Toto nie je možné, navyše materské mlieko štandardne spôsobuje, že deti majú riedku stolicu (spomeňte si, ako vyzerala stolica vašej dcérky, keď bola maličké bábätko). Takže zmena stolice, tvrdá stolica a hemoroidy dcérky, nesúvisia s dojčením. Je v tom niečo iné - buď strava, pitný režim alebo otázky zdravotného stavu dcérky. 

Pokračujte teda s dojčením, ktoré má v tomto smere jedine pozitívne účinky, a zvyšnú časť situácie s dcérkou riešte s pediatrom.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ochorenie štítnej žľazy a dojčenie