SK / CZ / UA / RU

Nocne kojenie a ragady

Otázka

Moja dcerka ma 10 mesiacov, je kojena od narodenia na poziadanie. Vecerne zaspavanie mame vzdy pri dojceni. Posledne mesiace sa ale budi s velkym placom uz hodinu po uspani a neutisi ju nic len prsnik. Toto sa opakuje znova o dalsie dve hodiny a takto az do rana. Niekedy je na mne nacucnuta aj vyse pol hodinu a akykolvek pokus oddelit ju konci placom. Je to namahave a som z toho velmi unavena. Problem ale nastal posledny tyzden ked sa mi na bradavke vytvorila ragada, cele okolie dvorca mam zapalene s prasklinkami ktore mokvaju a kojenie je bolestive. Snazila som sa preto dcerku kojit len z jedneho prsnika aby sa mi to zlepsilo, ale uz sa mi ragady vytvorili aj na druhom. Doktorka mi predpisala Dermazulen a odporucila dojcit nie tak casto a max. 15 min. Lenze dcerka v noci chce byt na mne aj kazdu hodinu a len dudlat a dudlat. Bojim sa ze sa mi to zhorsi a nebudem ju moct kojit vobec. Este som ju nechcela odstavit. Da sa s tym nieco robit? Vdaka.

Martina | 30.08.2016, 13:00

Odpoveď

Milá Martina, 

bolestivé bradavky, ktoré sa objavia po dlhšom období bezproblémového dojčenia sa spájajú s týmito dvomi bodmi:

a) nenápadne sa znížila tvorba mlieka. Nižšia tvorba mlieka sa vo všeobecnosti spája s častejšími poraneniami bradavky. Bolo by dobré pozrieť sa na faktory, ktoré mohli tvorbu mlieka znížiť a prípadne ich odstrániť. S týmto sa ďalej spája aj zhoršenie prisatia dieťaťa.

b) infekciou na bradavkách, ktorú je možné liečiť. 

Bolestivé bradavky nie sú spôsobované tým, že by dieťa bolo dlho na prsníku alebo že by sa dojčili príliš často. Nie je potrebné, aby ste dojčenie časovali či obmedzovali. To, čo je potrebné urobiť, je efektívne liečiť bradavky. Po zahojení bradaviek znovu stúpne aj vaša ochota dojčiť. 

Pozrite si tento materiál o liečbe bolestivých bradaviek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/boli-to/

Stretnite sa s poradkyňou pri dojčení, aby ste sa dohodli, ktorý postup pri liečbe bradaviek zvolíte. Skúste začať hneď používať genciánovú violeť, ktorou si natrite bradavky aj celé dvorce. Okrem toho potrebujete aj ďalšiu efektívnu liečbu.

Nočná starostlivosť o bábätko sa s postupom času mení a to, čo zažívate teraz, sa o pár týždňov môže zasa zmeniť. Do toho času si prečítajte tento článok s vysvetleniami a tipmi, ako zvládnuť nočné dojčenia jednoduchšie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

Ak sa teraz bábätko budí po hodine od zaspatia s plačom, možno by vám pomohlo byť v tom čase pri nej a ponúknuť jej prsník hneď, ako sa začne precitať, ešte pred tým, než začne plakať.

Stretnite sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne prešli možné príčiny vzniku poškodenia bradaviek a ich infekcie a aby ste vedeli spoločne nastaviť účinnú liečbu:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/

Prestaňte používať mastičku, ktorú používate teraz.

Okrem toho, ak potrebujte pomôcť pri tom, aby ste sa vôbec odvážili dcérku prisať, môžete si po celý dať nejaký liek od bolesti - ibuprofen či nejaký podobný liek, presne podľa dávkovania pre dospelých. Toto síce bolesť nevyliečiť, ale pomôže vám, aby sa dojčenie stalo znesiteľným, a dá vám to čas, aby ste mohli podniknúť ďalšie potrebné kroky.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri