SK / CZ / UA / RU

Vláknina

Otázka

Dobrý deň, som mamou 8. mesačnej dcéry, dojčenej na požiadanie Začali sme už (od 6.mesiaca) zavádzať aj prvé príkrmy (zeleninové, ovocné, zelenina plus obilnina). Rada by som sa opýtala, či môžem pre svoje potreby (tráviace ťažkosti - celiatička) zaradiť do svojej stravy produkt dvojitá celuloza. Obsahuje nerozpustnú buničinu z kukurice, rozpustnú buničinu z plodov a lístia hlohu,dextrín a stearínovo kyslý horčík. Je to v podstate vláknina a obávam sa nadúvania u dcérky. Ešte máva občas problémy tohto charakteru aj bez toho, aby som tento produkt užívala. Nič nafukujúce (strukoviny, kyslu kapustu) som do stravy ešte nezaradila ani sebe ani jej. Ďakujem za Vašu odpoveď.

Miroslava | 24.10.2016, 09:38

Odpoveď

Milá Miroslava,

materské mlieko neobsahuje vlákninu a vláknina, ktorú matka skonzumuje, sa nedostáva do materského mlieka. Z hľadiska dojčenia nie je jediný dôvod, pre ktorý by ste nemohli tento prípravok používať. Tento prípravok je len vláknina, ktorá sa nijako do materského mlieka nedostáva, a z hľadiska dojčenia je úplne jedno, v akej forme ju užívate.

O strave matky počas dojčenia sa hovorí množstvo mýtov, jeden z nich je, že matka počas dojčenia nesmie konzumovať celý zoznam "zakázaných" potravín. V drvivej väčšine prípadov je príčina plaču bábätka inde, než v matkinej strave, ale keďže bábätká plačú často, vždy sa dokáže spojiť niektorý plač s konzumáciou "zakázanej" potraviny. V skutočnosti nemá zmysel, aby ste paušálne obmedzovali akúkoľvek potravinu. Dojčiace matky bežne konzumujú a môžu konzumovať strukoviny, aj kyslú kapustu. Na vylúčenie akejkoľvek potraviny je potrebný konkrétny dôvod, netreba niektoré potraviny preventívne či paušálne vylučovať.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri