Bolest zubov, trhanie, dojcenie

Ivanka    30.09.2016, 15:24

Dobry den, chcela by som Vas velmi pekne poprosit o pomoc, lebo uz sa trapim takmer 2 tyzdne. Mam velke tazkosti so zubami, vyberali mi nervy z dvoch sedmiciek, no stale mam bolesti. Prva otazka je, co si mozem proti tej bolesti davat, ked kojim 7 tyzdnoveho synceka. Davam si len 1 paralen 500 raz za 24hodin, ale pomoze to tak na 2-3 hodinky a potom trpim dalej. Je to urkutna bolest polovice hlavy, vystrelujuca do ucha. Dostala som uz aj antibiotika amoksiklav, no asi velmi nezabrali, lebo zuby bolia stale. Zubarka ma teraz posiela na konzultaciu ohladom vytrhanutia osmicky, ktora by mohla tieto problemy sposobovat. Tu vsak mam v kosti, nevyrastenu, cize by to bol riadny operacny zakrok. Uz mi to tak raz robili a tyzden som bola opuchnuta, bolava, skoncila som na antibiotikach a prasky od bolesti som si davala kazde 4 hodiny. Velmi sa toho obavam, pretoze vtedy to bol fakt des a to som nekojila. Neviem si predstavit ako by som to teraz zvladla na paralene.. a v ziadnom pripade ho ale nechcem odstavovat od kojenia.. prosim Vas, viete mi poradit ako to co najlepsie vyriesit? Nedokazem sa s malym ani rozpravat ani si ho uzivat, lebo ledva chodim co ma tak boli cela hlava, kosti, sanka.. Vopred velmi pekne dakujem..

Milá Ivanka,

dojčiaca matka má právo na liečbu a vy ju akútne potrebujete. Z hľadiska dojčenia je pre bábätko bezpečnejšie pokračovať v dojčení, aj popri tom, čo budete absolvovať liečbu, hoci by išlo o operačný zákrok, aj keby ste potrebovali doplnkové vyšetrenia, ako RTG hlavy, aj keby ste do zákroku alebo po zákroku potrebovali užívať lieky od bolesti (a nemusíte použiť len paralen, môžete užívať aj iné lieky od bolesti, napr. ibuprofen, v bežnom dávkovaní z príbalového letáku, ako pre iného dospelého človeka), či antibiotiká. Toto z hľadiska dojčenia nie je žiadny problém, pre zdravie bábätka a aj pre vaše zdravie je v takej situácii bezpečnejšie pokračovať v dojčení. Prečítajte si k tejto téme viac tu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

Ak sa po zákroku nebudete vládať starať o bábätko, bolo by dobré, keby sa osoba, ktorá sa bude o bábätko starať, dokázala postarať oňho bez použitia cumlíka alebo fľaše, keby vedela bábätko utíšiť a uspať nosením napr. aj v šatke alebo nosiči a vám ho nosila len na dojčenie, aby ste mohli ležať a liečiť sa.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolest zubov, trhanie, dojcenie