Ako vplyvaju hormony na plodnost pocas kojenia

Mary    26.10.2016, 12:04

Dobry den, v prvom rade dakujem za cas, ktory stravite odpovedanim mojej otazky :) Zaujimalo by ma jasne vysvetlenie, kedy vlastne vo vseobenosti brani kojenie pocatiu. Totiz, moja situacia je nasledovna: pokusame sa uz skoro rok o otehotnenie, ale stale kojim mojho 26 mesacneho synceka, kojime sa pred obednym spankom, vecer, v noci a rano. Mensturaciu nemam od porodu vobec, lekarka mi potvrdila z ultrazvuku jednoznacne PCO a hormonalny profil diagnozu potvrdil. Avsak okrem tohto mi povedala, ze nemam dojcit syna viac ako raz denne, vraj teda aj kojenie brani ovulacii. Nuz som sa spytala,aku mam hodnotu prolaktinu a lekarka potvrdila ze v norme, prolaktin uz nie je zvyseny. Z ultrazvuku je potvrdena aj nizka sliznica maternice a lekarka mi poradila nasadit hormony (clostylbegyt) ale hlavne vraj v prvom rade odstavit od kojenia.... Cize moja otazka je: 1. Je este aj iny hormon, ktory brani ovulacii a rastu sliznice maternice pri kojeni okrem prolaktinu? Nerozumiem, totiz, preco mam teda kojenie obmedzovat resp zrusit uplne, ked prolaktin je uz v norme. Pomohlo by mi, keby ste mi jasne vysvetlili principy hormonalnej cinnosti pocas kojenia, teda ktore hormony su vtedy znizene, ktore zvysene, nech lepsie rozumiem situacii a 2. Pri nasadeni liecby PCO a vyvolavanie ovulacie liekmi (neviem este presne ake lieky mi lekarka predpise, ale spominala urcite clostylbegyt, ci take nieco) mozem s kojenim pokracovat? Resp je lepsie kojenie obmedzit alebo uplne zastavit, aby do syna nesli hormony? Rozhodla som sa, ze liecbu zacnem az o tri mesiace. PCO som mavala pred narodenim syna, ale pomohla mi bylinna liecba a uprava stravy, synceka sme pocali bez problemov a bez liekov. Verim, ze to dam aj teraz bez liekov, davam si tri-styri mesiace na prirodnu liecbu, ak nezaberie, chcela bysom skusit hormonalnu liecbu. Ale pred tym, Velmi rada by som vedela vas nazor na kojenie popri hormonalnych pripravkoch na vyvolavanie ovulacie. V okoli citim tlak z kazdej strany, naco syna estekojim, ale jeho odstavovanie by bolo pre nas tazke, nemienim to urobit na ukor planovania druheho dietata. To si radsej na druhe pockame...Dakujem velmi pekne za vas nazor

Milá Mary,

v oblasti dojčenia sa mamičky dozvedajú množstvo informácií, ktoré neodrážajú skutočné vedecké poznatky o dojčení. Mnohé z týchto informácií si navzájom odporujú a nedávajú zmysel – napr. z hľadiska informácie, že „dojčenie zabraňuje ovulácii“ si mamičky tesne po pôrode často od gynekológa na prvej prehliadke po šestonedelí vypočujú, že musia začať užívať hormonálnu antikoncepciu, pretože „dojčenie nezabraňuje ovulácii“ a následne im často ten istý lekár bude po roku hovoriť, že ak nemôžu otehotnieť, príčinou je iste dojčenie, pretože „aj jedno dojčenie denne zabraňuje ovulácii“.

Synček, ktorého dojčíte, má už viac ako dva roky. Je dôležité z hľadiska plodnosti vedieť, že hladiny prolaktínu približne po roku po pôrode sa za fyziologických okolností nijako zásadne nelíšia u ženy, ktorá dojčí od tých, ktoré má žena, ktorá nedojčí. Výsledky vášho krvného testu na prolaktín, potvrdili, že ho máte v norme a žiadny iný hormón už momentálne vašu plodnosť neznižuje. Je pochopiteľné, že sliznicu maternice máte nízku, pretože ste stále ešte nemali ovuláciu, ktorej predchádza rast sliznice. Ak nedochádza k vytvoreniu dominantného folikulu (ktorý potom praská = ovulácia), nerastie ani sliznica maternice.

Prolaktín a dojčenie už teda vašu plodnosť vôbec nijako neovplyvňujú a dojčením nie je možné vysvetliť vašu situáciu (a preto ju ani nie je možné riešiť obmedzením dojčenia či akoukoľvek inou úpravou v dojčení).  Dojčiace matky v období medzi 14-17 mesiacom najčastejšie dostávajú prvú menštruáciu po pôrode,  ale rozpätie je veľmi široké smerom nahor aj nadol. Pomerne málo mamičiek dostane menštruáciu v prvých pár mesiacoch po pôrode, čo ale neznamená, že nie je možné, aby ste takto skoro menštruáciu dostali, rovnako ako môže byť úplne normálne, ak sa matke nevráti menštruácia aj neskôr, napr. až po 2. roku života dieťaťa. Inými slovami – väčšina dojčiacich matiek 26 mesiacov po pôrode už má menštruáciu (väčšinou už má za sebou viacero cyklov) a tým pádom aj plodnosť.  A je to preto, že v tomto čase už dojčenie nijako ich plodnosť neovplyvňuje. Ak sa vám menštruácia stále nevrátila, ešte stále nie je vylúčené, že je to úplne normálne a netreba nič robiť, len čakať.

Vo vašom prípade uvádzate, že existuje podozrenie na syndróm polycystických vaječníkov (hoci samotný ultrazvukový nález nemusí byť skutočným dôkazom tejto diagnózy a hormonálny profil by sa mal robiť v určitý konkrétny deň menštruačného cyklu, pri odbere v niektorý zmyslený deň sa získajú hodnoty, ktoré nie je možné interpretovať, pre diagnózu PCOS je dôležité hladín hormónov FSH a LH približne na tretí deň po menštruácii). Ak by ste skutočne mali PCOS potom je jedným z typických príznakov tohto stavu absencia ovulácie, ktorá prichádza len raz za určitý čas a tým pádom aj menštruácia sa vyskytuje v omnoho dlhších intervaloch, ako pri cykloch bežnej dĺžky. A to je to, čo pozorujete aj teraz – počas dojčenia – menštruácia po pôrode neprišla, pretože ste stále ešte nemali ovuláciu. Pri polycystických vaječníkoch snaha organizmu o ovuláciu stroskotáva a namiesto dominantného folikulu sa vytvárajú malé folikuly, ktoré nerastú a nepraskajú (nenastáva ovulácia). Tento stav nespôsobuje dojčenie a ani ho nezhoršuje dojčenie.

Presná príčina PCOS sa nepozná, ale často sa situácia zlepší, ak sa urobia rôzne výživové opatrenia (vysadí sa cukor, lepok, mlieko, jedálniček sa viac zameria na bielkoviny a tuky a menej na sacharidy (pozor aj na ovocie, najmä pomaranče a banány) a dôsledne sa bude žena stravovať pravidelne v menších porciách) a opatrenia, ktoré sa týkajú životného štýlu (viac odpočinku, zamerať sa v podvečerných hodinách aspoň hodinu denne na aktivity, pri ktorých sa človek nahlas smeje, ľahké cvičenie v podvečerných hodinách a podobne). Tieto opatrenia spolu s prírodnou liečbou, ktorú zvažujete stojí za to vyskúšať.

Ak by ste sa neskôr rozhodli pre klasické postupy medicíny, fakt, že dojčíte, nijako nemení postup, ktorý by ste mali použiť. V takejto situácii sa najčastejšie postupuje tak, že sa najskôr žene nasadia prípravky s obsahom progesterónu (Duphaston, Utrogestan) na dobu cca. 10 dní, po ktorých vysadení bude žena krvácať a ak sa zopakuje táto liečba napr. tri krát za sebou a imituje sa tak situácia, ako keby žena prešla troma menštruačnými cyklami, niekedy toto samo od seba spustí menštruačný cyklus. Túto liečbu nie je problém absolvovať počas dojčenia.

Ak by to bolo potrebné, je možné aj počas dojčenia používať Clostilbegyt na vyvolanie ovulácie. Tento liek sa často nesprávne považuje za nekompatibilný s dojčením, ale po prvé je potrebné si uvedomiť, že výrazne a zásadne znižuje tvorbu mlieka (do tej miery, že je prakticky nulová), takže dieťa nebude získavať žiadne liečivo, aj keby sa v materskom mlieku priamo nachádzalo a po druhé tento liek prechádza do materského mlieka v stopových zanedbateľných množstvách z viacerých dôvodov, ktoré súvisia s farmakoinetikou liečiva. Takže pre bábätko nepredstavuje žiadny problém. Niektorí lekári na stimuláciu ovulácie odporúčajú prípravok s názvom Letrozol – ak by tento liek bol vaša jediná voľba, potom nesmiete dojčiť pri jeho užívaní.

Dojčenie je pre vaše dvojročné dieťatko naďalej mimoriadne dôležité. Nehovoriac o tom, že je dôležité aj pre vaše zdravie. Máte možnosť riešiť svoju situáciu aj pri zachovaní dojčenia. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako vplyvaju hormony na plodnost pocas kojenia