SK / CZ / UA / RU

Dlhodoby strajk???

Otázka

Dobry den, moj syncek bude mat o tyzden 5 mesiacov a mame problemy s papanim uz od polovicky maja, vtedy mal len nieco cez dva mesiace.....vyzera to ako dojcensky strajk, ale trva to uz takmer 3 mesiace. Cez den papa dost malo a aj to ho musim dost presviedcat aby sa vobec prisal....vacsinou je to sprevadzane placom, odvracanim sa odomna az ked je riadne unaveny je ochotny sa prisat.....spapa co sa mu pusti po spustacom reflexe a zaspi.....cize pije mozno 3 minutky. Vecer ked zaspava a v noci papa pekne, bez problemov. Zda sa mi ze dokopy spapa toho velmi malo, na to ze uz bude mat 5 mesiacov. Ako dvojmesacny papal ovela viac. Mlieka mam dost, predtym ste mi pisali aby som si este zvysila tvorbu, trak som tak urobila, ale nepomohlo to k lepsiemu papaniu, len k tomu, ze sa mi robili hrce na prsnikoch, co ich dobre nevyprazdnoval.....ked si musim odsat, tak z jedneho prsnika odsajem behom 6-7 minut aj 150 ml a to nie je uplne do dna. Cumel ani flasu nemame. Myslite, ze by mu nechutilo moje mliecko, alebo z akeho dovodu ho stale odmieta a nevie sa normalne napapat cez den ked je pri "plnom vedomi"??? Prosim poradte mi, bojim sa aby dostaval vsetky ziviny a vitaminy co potrebuje.....za mesiac mi pribral len 300 gramov, potom sa to trosku zlepsilo a za tyzden to bolo 200....teraz neviem, ideme sa vazit buduci tyzden....ale zda sa mi, ze je dost chudy, aj ked vazi 7 kg.....porodna vaha bola 3720 g. Dakujem

Zuzana | 02.08.2012, 16:07

Odpoveď

Milá Zuzana,

nie sme si istí, ako teraz váš synček priberá - rozumieme správne, že ste napísali 200g za týždeň, a že to je viac ako predtým, keď pribral 300g za mesiac?

Ešte ďalšia otázka: Keď ste nám písali v dvoch mesiacoch - stretli ste sa s laktačnou poradkyňou?

Bolo by dobré, keby ste nám napísali všetky údaje o váhe, ktoré máte k dispozícii a tiež by bolo dobré, keby ste nám napísali, koľko priberie, keď ho pôjdete teraz najbližšie odvážiť.

Ak by ste predpokladali, že začal priberať lepšie (200g/týždeň oproti predtým 300g/týždeň), potom je možné, že z hľadiska priberania sa situácia začala obracať k lepšiemu. Ak by to takto bolo, tak potom sa nemusíte obávať o prísun živín a vitamínov. Je totiž možné, že aj pri pití, ktoré popisujete, vlastne získa dostatok mlieka - toto však nie je možné povedať bez pozorovania dojčenia.  Navyše mnohé 5-mesačné deti sa nedojčia už tak "sústredene" ako maličké bábätká. Ak by ste napriek všetkému mali obavy o prísun kalórí a živín a tieto obavy by boli potvrdené nízkym váhovým prírastkom, tak môžete začať synčekovi zavádzať príkrmy (jedlo).

Čo vás však asi trápi, je synčekovo správanie - teda to, kedy je a nie je ochotný sa prisávať. Snažete sa nachádzať tie okamihy, keď je ochotný sa prisať, a v iných okamihoch ho do dojčenia nenúťte. Pri niektorých štrajkoch napriek tomu, že bábätko potom priberá, tak sa nemusí vrátiť k uspokojivému spôsobu dojčenia. Ak je situáciu niečo schopné zlepšiť, tak potom ide o fyzický kontakt medzi mamičkou a bábätkom - čiže spoločné spanie, nosenie a podobne. Vytváranie takéhoto fyzického konktatu je základom pre to, aby bábätko začalo znovu vnímať dojčenie ako príjemné. Ale niekedy to môže skutočne trvať veľmi dlho.

Ak by ste po odvážení bábätka nabudúci týždeň a ukázalo by sa, že bábätko nedostatočne priberá, začnite zavádzať príkrmy (jedlo), aby ste zvýšili prísun kalórií a živín.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri