13 mesačné dojčené dieťa nespí celú noc

Helena    06.08.2012, 17:09

Dobrý deň, mám 13 mesačnú dcérku, ktorú stále dojčím (na požiadanie - niekedy len ráno a večer, niekedy po každom jedle:-) Zaujímalo by ma však, či je ok ak sa ešte budí v noci na dojčenie - okolie ma totiž stresuje tým, že v tomto veku by už mala prespať celú noc...ona sa však v priemere ešte 3x dojčí aj počas spania. skúšala som dojčenie nahradiť vodou na odporúčanie detskej lekárky, avšak malo to nulový efekt lebo hoci sa napila vody, aj tak vyžadovala dojčenie. Myslím si, že nočné dojčenie je spôsobené jej zvýšenou potivosťou (zdedila po manželovi) kedy vlastne len dopĺňa tekutiny...ale možno je to len jej návyk, ktorý neviem zmeniť. (resp. asi ani nechcem:-) Ďakujem vopred za radu.

Milá Helena,

13-mesačné dieťatko, ktoré sa v noci budí a cez sa dojčí na požiadanie, bez ohľadu na počet dojčení počas dňa či počas noci, je úplne typické pre to, ako sa dojčené deti správajú. Tieto otázky umiestňujeme aj na náš Facebook a ak budete mať chuť, pozrite sa na reakcie na túto otázku o pár hodín - sme presvedčení, že uvidíte množstvo reakcií mamičiek podobne starých detí, ktoré sa bežne v noci budia.

Okolie, ktoré vám hovorí, že nočné budenie nie je v tomto veku normálne, väčšinou je okolie, ktoré nemá skúsenosti s dojčenými deťmi alebo nie s dojčenými deťmi, ktoré sú dojčené ešte v tomto veku. Nedajte sa okolím odradiť, takýto vzorec správania je úplne normálny, Vaša dcérka sa v noci prestane budiť sama od seba, nemusíte pre to nič urobiť.

Je samozrejmé, že ponúkanie vody v noci nevedie k ničomu. To, že dcérka pije počas dojčenia materské mlieko je vynikajúce a dôležité, ale z pohľadu jej nočného budenia je pre ňu mimoriadne dôležité niečo iné: a síce satie na prsníku, vaša prítomnosť, schopnosť dojčenia naspäť ju uspať, a podobne. Toto nie je možné nahradiť vodou, mliekom, fľašou alebo čímkoľvek iným. Ide o dôležitú potrebu dieťatka, ktorá po jej naplnení sama od seba odznie a zanechá po sebe puto dôvery medzi vami a dcérkou a toto vám už nikto nevezme.

Nie je to návyk, je to normálne správanie dojčeného dieťaťa, ktorý netreba meniť. Zmena príde sama od seba, pretože dcérka so štádia, keď sa v noci nebude budiť dospeje sama od seba.

Mamičky tieto otázky v poradni riešili už viackrát:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=207

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=476

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=124

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=160



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > 13 mesačné dojčené dieťa nespí celú noc