Papá dosť????

Nika    17.08.2012, 22:14

Môj syn má 11 týždňov a práve týždeň fungujeme bez nutrilonu, len dojčíme. Zaujíma ma, či má dosť mliečka? Používame bavlnené štvorcové plienky, ktoré sú cca po 3 hodínách pocikané, ale nie sú úplne celé mokré. Na zadočku ich má suché, teda aspon 1/3 plienky je suchá. Zo začiatku prvé *2-3 dni, mal tie plienočky mokré úplne, môžem mať teraz menej mliečka? Užívam bylinky senovka a benedikt - 4 tab x 3 denne, domperidom nemôžem mám prolaktinóm na hypofýze. Po nadojčení je syn trošku mrzutý, ale rýchlo ho to prejde. Vidím, že by ešte papal, ale mliečko mu už nejde. Možno ho má dosť na priberanie, ale určite by si dal viac, preto aj trochu mrnčí, keď ho odpojím. Hlavne večer by chcel papať, ale už nie je čo, nepomáha ani stláčanie prsníka, ani vystriedanie prsníkov. Veľmi som sa potešila, že som začala dojčiť, že sme sazbavili nutrilonu, ale teraz sa bojím, či mu to stačí naozaj. Viem, že prvé 2-3 dni po užívaní tabletiek bolo toho mliečka určite viacej, lebo aj často mliečko vyvrackal, teraz nič, ešte sa dožaduje. A to ho dojčím niekedy aj každú pol hodinu, lebo sa bojím aby nebol hladný. Takže pri každom zaplakaní dostane prsník. Stačí mu to? Nemá toho mliečka málo?

Milá Nika,

naozaj nie je možné cez internet povedať, či váš synček papá dosť. Je zjavné, že ste sa snažili poskytnúť množstvo údajov, ale ani posúdiť mokrosť plienky nie je jednoduché.

Ak chcete poznať odpoveď na vašu otázku, urobte tieto tri kroky:

a) sledujte pauzy v brade, čo už pravdepodobne dokážete.

b) odvážte bábätko teraz a potom napríklad o týždeň na rovnakej váhe.  Váhový prírastok za takéto obdobie spolu s predchádzajúcimi údajmi o váhe by vám mohol napovedať niečo o tom, či synček papá dosť, obvzlášť, ak toto bude potvrdené dobrým pitím vyhodnoteným na základe páuz v brade.

c) skúste synčeka skutočne dojčiť tak, ako píšete veľmi často s tým, aby pil aj s pauzami, aj so stláčaním.

Pravdepodobne ste na veľmi dobrej ceste, podarilo sa vám odstrániť dokrmovanie, čo je výborné, a máte veľkú šancu, že by všetko mohlo ísť dobre.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Papá dosť????