Vplyv kojenia na skracovanie krcka

maja    08.04.2017, 15:32

Chcela by som sa spytat na Vas odborny nazor,ci moze jedno kojenie denne ohrozovat tehotenstvo skracovanim krcka..Som v 22tt a mam 2,5 r syna,som na rizikovom, ale setrim sa, polihujem,stari rodicia mi pomahaju.krcok je na hrane, ale brucho netvrdne. Lekarka prikazala striktne ukoncit kojenie. Nechcem od vas radu, ci mam kojenie ukoncit, ja som sa uz rozhodla, aj ked to bolo tazke.ale rada by som vedela, ci je vedecky podlozene,ze jedno konenie denne (10 min) moze byt ohrozujuce. precitala som si o tom na mamile aj inde vela clankov, hlavne o kojeni v rizkovom tehu a je mi jasne, ze pri rizikovom tehu to treba zvazovat. Syna som teda odstavila od nocneho kojenia aj vecerneho, bolo to na moje prekvapenie uplne bez placov a zvladol to perfektne. Ale obedneho sa nevieme vzdat,totiz, syn mi nechcel cele styri dni cez obed zaspat bez prsnika. Bolo to otrasne, chuda, bol unaveny, malatny,nestastny, bledy...spanok mu velmi chybal, ale bez prsnika mi nechcel spinkat. rozhodla som sa obedne kojenie teda ponechat , sme opat obaja spokojni, syn zaspinka bez problemov a je opat vo svojej kozi.Mam pocit, ze ani nemam na vyber, srdce ma bolelo ajsom si poplakala pri tom,ako sme sa natrapili.. Nechce sa mi verit, ze jedno kojenie denne nas moze ohrozit, aj tak nemam mlieko, iba priesvitnu tekutinku.Dakujem za Vase vyjadrenia.

Milá Maja,

na túto otázku nie je jednoduché podať odporúčanie odvodené od medicíny založenej na dôkazoch. Je to téma, ktorá nie je dostatočne vedecky preskúmaná. Navyše si treba uvedomiť, že celá situácia je komplexná - píšete, že váš synček je bez dojčenia nešťastný. Takže ako takýto stres a to, čo musíte urobiť na jeho upokojovanie, pôsobí na pokoj, ktorý by ste mali mať?

Pri fyziologickom tehotenstve je zrejmé a dokázané, že dojčenie nepredstavuje žiadne riziko pre nenarodené bábätko. Nie je preto logické predpokladať, že pri rizikovom tehotenstve by to malo byť iné. Stimulácia bradaviek počas dojčenia, na ktorú je telo matky bežne zvyknuté, nie je dostatočná na to, aby spôsobila predčasný pôrod ani v posledných troch mesiacoch tehotenstva. Rozhodnutie je však na vás. Zvaliť všetku vinu na dojčenie sa deje často a bezdôvodne. Vo vašej situácii poznáte správnu odpoveď jedine vy sama.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vplyv kojenia na skracovanie krcka