Dojcenie a antibiotika Penbene

Jana    10.04.2017, 08:57

Dobrý deň. Moja dcéra má 9 mesiacov. Plne sa dojčíme cez prsník (samozrejme uz papáme aj zeleninu, ovocie a mäsko). Akurát som dostala angínu a boli mi predpísané antibiotiká Penbene. To mi predpísala lekárka na pohotovosti. Chcela som sa ubezpečiť, či mi lieky neuškodia pri dojčení a tak som šla k svojej obvodnej. Tá ma však zneistila, že prídem o mlieko. Tak som ich vysadila. Nanešťastie sa choroba vrátila,tak som ich musela znova začať brať. Máte skúsenosti, že pri požívaní antibiotík sa stratí mliečko? Ďakujem.

Milá Jana,

vráťte sa k používaniu antibiotík, nie je jediný dôvod si myslieť, že by sa kvôli užívaniu antibiotík akokoľvek zmenila tvorba mlieka. Toto sa nezakladá na jedinom vedeckom podklade. Nemusíte sa obávať, tvorba mlieka nemá akým mechanizmom byť užívaním týchto antibiotík znížená. Existujú lieky, pri ktorých užívaní sa môže znížiť tvorba mlieka (najmä lieky proti alergii a hormonálna antikoncepcia), ale antibiotiká to nie sú.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a antibiotika Penbene