Zavádění příkrmů - co je cílem?

Lucie    11.04.2017, 17:23

Přeji dobrý den. Přestože jsem si mnoho otazníků nad tématem přikrmování a všeho kolem něho díky tomuto webu ujasnila, a za to chci vašemu týmu odborníků rovněž moc poděkovat za všechny (dez)informacemi ovlivněné a zmatené maminky, ráda bych se s některými z vás poradila. Mám hošíčka -uk.6.m., na doporučení pediatričky jsem začala v polovině 5.měsíce pozvolna přikrmovat(do té doby plně kojený a v kojení chcido 18.měsíce věku pokračovat). Již se snažím neřešit, v jakém čase, zda před či po kojení nebo mezi kojeními a čím, ovšem často nastane situace, kdy příkrm vynechám (za časových důvodů, cestování nebo často i z mé pohodlnosti) a někdy po celý den pouze kojím. Zkrátka přikrmuji, když cítím, že je n ato vhodná doba u nás obou.Vím, že MM je stále plně dostačující, přesto se nemohu ubránit názorům z mého okolí, že miminku tak bráním v zavedení denního režimu, že např. nedostává každý den maso (nebo žloutek) a že jsem nedocílila náhrady alespoň jednoho kojení za nemléčnou stravu. Dospěla jsem k závěru, ža vlastně sama nevím, co je účelem přikrmování, když je KE kojení - postupně nahrazovat nebo postupuji správně a mé obavy jsiu zbytečné? Moc děkuji za Váš čas věnované mému dotazu. Se srdečným pozdravem Lucie Lubinová

Milá Lucie,

ďakujeme za vaše milé slová.

Podobne ako aj pri iných otázkach o dojčení, sa pri otázke zavádzania príkrmov matky dozvedajú od okolia informácie, ktoré odrážajú ich osobné skúsenosti. A veľká väčšina okolia nemá skúsenosti s deťmi dojčenými do 6 mesiacov a dlhšie. Príručky o výchove detí, ktorými sa riadili naše matky, ani nepoznali koncept toho, že dieťa môže byť po 6 mesiaci dojčené naďalej. Inými slovami, všetky tieto príručky a odporúčania odrážajú to, čo by sa malo diať pri nedojčených deťoch kŕmených umelou výživou. A tie sú v úplne odlišnej situácii než je vaše dieťatko v týchto oblastiach:

  • umelé mlieko po 6 mesiaci nemá dostávať žiadne dieťa, ani nedojčené – z toho vyplýva, že nedojčené dieťa je potrebné čo najskôr začať prevádzať z umelého mlieka na čerstvú a pestrú stravu – z toho predstava vášho okolia, že máte postupne nahrádzať jedno dojčenie (a neskôr viac dojčení) príkrmami
  • nedojčené dieťa nemá žiadny iný zdroj výživy než stravu, ktorú po 6 mesiaci dostáva. Aj preto je kľúčové, aby jeho strava bola rozmanitá a pestrá a pre mnohých výživových odborníkov to znamená 1x týždenne žĺtok, niekoľkokrát týždenne mäso, či iná schéma

Vaše dieťa je a bude dojčené. A to úplne mení situáciu. Príkrmy nepapá preto, aby sa nahrádzali dojčenia. Príkrmy sa k dojčeniu PRIdávajú (preto PRÍkrmy). Príkrmy papá preto, že dospelo vývojovo do štádia, v ktorom sa snaží napodobniť ľudí okolo seba pri jedení. Pretože vidí, že toto ľudia okolo neho robia a opakuje všetko, čo robíte, aby sa to naučilo – to sa týka napodobňovania jedenia, napodobňovania telefonických hovorov na mobile, či ovládania televízora, alebo napodobňovania vašej reči. Pretože raz už nebude dojčené a bude jedávať. Rovnako ako raz bude telefonovať z mobilu, ovládať televízor a komunikovať so svojim okolím. Cieľom príkrmov a dôvodom, pre ktorý má dieťa v tomto veku záujem o príkrmy  teda nie je JEDENIE ako také. Rovnako ako pri učení sa rozprávať teraz cieľom nie je, aby dieťa dokázalo súvisle pol hodinu rozprávať. Hoci neskôr v živote to iste robiť bude. V otázke príkrmov je terajším cieľom naučiť dieťa jesť. Zoznámiť ho s jedlom. Ukázať mu rôzne chute, vône a konzistenciu potravy. Ukázať mu, že jedlo je príjemná rodinná udalosť.

Vďaka dojčeniu sa môžete uvoľniť a neriešiť, či dieťa skutočne zjedlo raz týždenne žĺtok, alebo to, že sú dni, kedy sa znova výlučne dojčí napr. kvôli chorobe alebo dva týždne jedáva len chlieb s arašidovou nátierkou. Môžete robiť presne to, čo robíte – že príkrmy skúšate, kedy vám to vyhovuje a kedy o ne dieťa prejaví záujem. Nemusíte sa sústrediť na to, aké množstvo bábätko spapá. Pretože ak dojčíte, sústrediť by ste sa mali na to, aby materské mlieko naďalej tvorilo veľkú časť príjmu potravy dieťaťa (približne do roka) a aby aj v druhom roku života bolo dieťa dojčené podľa svojich potrieb. Obdobie prikrmovania trvá približne do 2 rokov – po tomto veku už dieťa má zvyk papať a jedlo si pýta.

Prečítajte si teda okrem článkov o zavádzaní príkrmov:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

článok o tom, ako pokračovať v dojčení po 6 mesiaci tak, aby dojčenie bez problémov pokračovalo ďalej:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

a tento článok:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zavádění příkrmů - co je cílem?