Bolavé bradavky

Radka Z.    13.04.2017, 11:14

Dobrý den, mám už většího synka, 18 měsíců a poslední dobou se mi stává, když přes den často kojím a pak ještě se hodně budí v noci, tak mě bolí bradavky, jako bych je měla odřené. Dá se to vydržet, ale je mi to hodně nepříjemné a zvažovala jsem přestat s kojením v noci. Snažím se kojit na požádání, ale s tou bolestí se mi pak nechce a to pak malý hystericky pláče. Přijde mi, že si kojením vyžaduje i moji pozornost, zvlášť teď, když není venku hezky a jsme více doma. Je možné, že je špatně přisátý? Předem děkuji velmi za radu.

Milá Radko,

dojčenie nemá bolieť a toto platí nielen pre prvé dni po pôrode, ale aj pri dojčení staršieho dieťatka. Ak pociťujete bolesť pri dojčení, máte právo na liečbu a odstránenie príčiny a toto pomôže, aby ste mohli pokračovať v dojčení a vyhli sa rizikám predčasného odstavenia pre zdravie dieťatka, aj pre vaše zdravie. Existujú spôsoby, ako liečiť príčiny tejto bolesti, aj keď ide o staršie dieťatko.

Je normálne, že bábätko v tomto veku sa dojčí aj preto, že získa vašu pozornosť, zvlášť, ak ste zavretí doma a dieťa sa nudí. Nuda je jeden z dôvodov, pre ktorý sa deti dojčia a toto je normálne. Opätovne platí aj v takejto situácii, že je lepšie, ak problémy dieťaťa riešia ľudia, než veci. Deti v tomto veku sa napr. nevydržia sústrediť pri nejakej hre dlho a tak často vznikajú situácie, že nájdu nejakú zábavu, ktorá ich ale po pár minútach prestane baviť a kým prídu na inú činnosť, tak sa nudia a chcú sa dojčiť. Obdobie okolo 1,5 roka býva často obdobím častého dojčenia, častého striedania prsníkov pri dojčení. Takto dojčenie v tomto čase môže vyzerať a nebude to takto večne.

A je logické, že ak popri tom matku bolia bradavky, tak to nie je príjemné. Preto vám odporúčame skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne zistili príčinu bolesti a našli riešenie, ako ju odstrániť. Prostredníctvom internetu nie je jednoduché diagnostikovať príčinu bolesti bradaviek alebo prsníkov. Avšak bolesť, ktorú spomínate, sa najčastejšie spája s kvasinkovou infekciou. V takom prípade spoločne s poradkyňou prejdete, čo sa dialo za posledné mesiace v oblasti dojčenia a či nenastali situácie, v ktorých by sa mohla znížiť tvorba mlieka. A pravdepodobne budete potrebovať cielenú liečbu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/boli-to/

Túto liečbu by ste mali používať v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám pomôže vybrať prostriedky, ktoré by ste mali používať a odporučí vám, ako liečbu využívať čo najefektívnejšie a pomôže vám aj z hľadiska dĺžky liečby a správneho vysadzovania liečby.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolavé bradavky