Nocne kojenie

Elena    16.04.2017, 10:30

Dobry den. Mam 10 tyz.synceka plne kojime a presli sme si uz vazne vseliakymi problemami kojenia od spravneho prisatia uzdicky vazospazmus kandidu i preplnenie prsnikov a zablokovane mliekovody co trvalo vazne dlho vsetko sme prekonali vdaka bohu ale neviem preco moje dieta nejak v noci prestalo plakavat vlastne hlasnym placom sa budilo len prve tri-styri tyzdne potom v noci uz len mrnkalo potichucky na co som sa nie vzdy dokazala zobudit...po case sa zo 4 budeni v noci stali 2.asi tyzden dva do zadu sa stalo ze spal skoro 9 hodin bez budenia bola som prekvapena a opakovalo sa to este asi dva krat lenze.cez den kojim normalne kazde dve tri hodiny v noci je to tak ze nakojim kolo 22hej a zacne mrnkat az kolo pol 4tej rano potom papa zas az o 8:30 lenze sa mi zda ze mam nejak menej mlieka viem ze kolo 3 mes.sa zacina pomaly znizovat tvorba mlieka ale nechcem prist on uplne...poslednu dobu posledne vecerne kojenie o tej 22hej prebieha tak ze papa cca 20 min.dam ho odgrgnut a zacne zas slinkat otvarat ustocka olizovat plece a hlada cicik tak si ho este dam na druhy prsnik...co je u nas dost neobvykle a velka novinka my sme sa do teraz kojili vzdy len z jedneho prsnika a dalsie kojenie z druheho.co mu vzdy stacilo az az.tam sa uz ukludni a zaspinka ale zachvilu zas pyta co nikdy nepytal skor ako za dve tri hodiny...moze to byt tym nocnym vypadkom tyzdnovym ze sa mi vecer uz netvori tolko mlieka?

Milá Elena,

to, vaše dieťa prespí noc bez budenia, môže byť za určitých okolností v poriadku. Niektoré bábätká vo veku vášho dieťatka spia celú noc, hoci to väčšinou nie je pravidlo. 

Sú niektoré faktory, ktoré ovplyvňujú to, či sa bábätko v noci budí, okrem iného to môže byť:

1) Niektoré bábätká sa v noci nezobudia, pretože majú na spanie cumlík, prípadne si cmúľajú palec. Satie na cumlíku (palci) ich upokojí a znovu uspí, a preto sa dojčenie v noci neuskutoční.

2) Niektoré bábätká sa v noci nezobudia, pretože ich spánok nie je regulovaný kontaktom s matkou. Preto pomáha, ak matka a bábätko spia spolu s jednej posteli (za predpokladu dodržania podmienok pre bezpečné spoločné spanie). Pri spoločnom spaní sa zosynchronizujú spánkové cykly matky a dieťaťa a matka sa budí podľa spánkových cyklov svojho dieťaťa. Nemusí sa budiť na plač alebo mrnčanie dieťaťa, pretože ju zobudí jednoducho to, že jej mozog vníma spánkové cykly dieťaťa. Ak sa vaše dieťa v noci budí, ale vy sa nezobudíte, je spoločné spanie o to dôležitejšie.

Ak by ste vedeli ovplyvniť niektoré z týchto faktorov, je možné, že dieťatko by sa v noci zobudila samo od seba a nadojčilo by sa, takže jej zobudenie by bolo prirodzené, a nie násilné. Zobudeniu v noci na dojčenie môže pomôcť intenzívny kontakt koža na kožu počas dňa ako aj počas spania; spoločné spanie v posteli s vami a tiež nepoužívanie cumlíka. Tvorba prolaktínu (hormónu zodpovedného za tvorbu mlieka) je v noci vysoká a môže niekedy pomôcť pri tvorbe mlieka. Môžete tiež cez deň nosiť dieťatko v nejakom nosiči či šatke, pretože nosenie tiež pomáha dojčeniu.

Potom je ďalšia otázka, čo urobiť, aby dieťatko vypilo dostatok mlieka cez deň (bez ohľadu na to, či sa v noci zobudí alebo nie). Ak by ste chceli, bolo by užitočné posúdiť dojčenie počas dňa, zvlášť vzhľadom na to, čo ste napísali o predchádzajúcich týždňoch dojčenia a na to, čo popisujete, že sa deje pri večernom dojčení teraz. V tom vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení, ktorú si môžete vybrať z tohto zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nocne kojenie