Kojenie a spanie

Alexandra    18.04.2017, 09:34

Dobry den! Mam dvojtyzdnoveho chlapceka a rada by som sa opytala na spanie. Ked sme boli s malym v porodnici, krasne spinkal somnou aj bezomna. Od prveho dna je kojeny. Odkedy sme prisli z porodnice, maly nevydrzi sam. Pri papani zaspi a na mne dokaze spat suvisle aj 2-3 hodiny do dalsieho kojenia. Akonahle ho vsak ulozim spat do kocika, ci kolisky, zachvilku je hore. Skusala som aj nosic, ale v nom velmi place. Po precitani vsetkych moznych prispevkov som si uvedomila, ze je to normalna situacia, ze dojcene deti sa "neodkladaju" do kocikov a postielok po tom, co zaspia a bola som viac menej kludna. Problemom vsak ostava, ze ho musim mat stale na rukach, nedaju sa tak vykonavat takmer ziadne aktivity, ci uz varenie, sprcha, ... je mi jasne, ze maly potrebuje teplo a istotu, aby bol pokojny, v noci spime vylucne spolu, tak sa vyspim aj ja, aj on, ale pocas dna by som rada robila aj ine, ako len lezat s nim na rukach a cakat, kym sa prebudi na dalsie kojenie. Dakujem za radu!

Milá Alexandra,

pravdepodobne ste čítali tento náš článok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/spanok/

ktorý vysvetľuje, prečo je správanie vášho bábätka úplne normálne a z vašej otázky sa zdá, že ste to všetko pochopili a nebol by pre vás problém sa takto o bábätko starať, keby ste mohli mať popri starostlivosti o dieťatko voľné ruky a niečo si porobiť.

V tejto situácii bolo najlepšie riešenie vyskúšať nosič, o ktorom píšete. Drvivá väčšina nosičov však nie je vhodná pre takéto malé bábätká a mnohé bábätká v nosiči aj preto plačú. Existujú spôsoby, ako v tejto situácii pomôcť bábätku byť pri nosení spokojné. Odporúčame vám skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ktorá vám pomôže ukázať, ako používať šatku alebo iný typ nosiča, ktorý bude vhodný pre novorodenca a ako začínať s nosením, ak bábätko nespolupracuje. Existuje viacero trikov – skúšať bábätko uviazať do šatky do úväzu, v ktorom má hneď na začiatku viazania v pusinke prsník a je spokojné:

https://www.youtube.com/watch?v=1N5TxaLWxtE&t=10s

alebo pri viazaní bábätka sa pohupovať, aby ho pohyb utíšil, viazať bábätko v chvíľach, kedy je úplne spokojné. S týmto všetkým a mnohými ďalšími tipmi šitými na mieru vašej situácii vám bude poradkyňa pri dojčení vedieť pomôcť. Používanie šatky alebo nosiča v tejto situácii je skutočne najlepším riešením pre vaše bábätko, aj pre naplnenie vašich potrieb. Poradkyňa pri dojčení vás pozve aj do podpornej skupiny dojčiacich matiek, kde sa ďalej v týchto zručnostiach môžete utvrdzovať a získate tiež podporu a povzbudenie od ostatných mamičiek, ktoré si touto fázou prešli a potvrdia vám, že vaše bábätko bude maličké len chvíľu a toto čoskoro prejde. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojenie a spanie