Dojčenie a viacero zubarskych zákrokov

Tana    28.04.2017, 13:45

Dobrý den, chcela by som sa spýtať, či je vhodne absolvovať počas dojčenia aj viac rôznych zákrokov u zubára-rtg, trhanie zuba, anesteza, plombovanie a estetické riešenie (či už bielenie, alebo brusenie a korunky/fazety). Zvlášť má zaujíma odstránenie amalgamovych plomb, to asi nie počas dojčenia? Syn má 2roky 8 mesiacov, dojčí sa v noci aj cez den, ako si vypýta. Stravu má aj inú samozrejme. Potrebujem nutne dať si do poriadku zuby a neviem či kvôli tomu už syna odstaviť. Zároveň sa chcem spýtať, či si myslite, že by po odstavení začalo dieťa lepsie jesť, nakoľko s tým mame veľký problém. Zje len ryžu, pohánku, cestoviny, vločky, žiadnu zeleninu ani ovocie, to len zamaskované v kolacoch, kaši alebo plackách. Ani mäso, polievky vôbec..nechce ani ochutnať. Počúvam z okolia, že sa to napraví, keď sa prestane dojčiť. Takisto sa vraj upraví spánok a dieťa prespí celu noc. My mame so spánkom problém od narodenia, doteraz zaspáva pri kojení, inak nevie zaspinkat, často sa budí, prisaje, ale takmer pravidelne sme v noci aj úplne hore, lebo jednoducho nevie zaspať ani keď sa kojí. Ďakujem za odpoved.

Milá Táňa,

z hľadiska dojčenia nie je jediný problém, aby ste si dali do poriadku zuby – nech už ide o ktorýkoľvek zo zákrokov či postupov alebo vyšetrení, ktoré ste spomenuli. Dojčenie (ani tvorbu mlieka, ani zloženie mlieka) ani jeden z týchto zásahov neovplyvní.

Odstavenie nie je riešením dieťaťa, ktoré nespapá veľa jedla. Okolie toto matkám často radí, ale nie je to pravda a poznáme prípady detí, ktoré nielenže nezačali viac jesť, ale začali mať problémy preto, že už neboli ani dojčené. Dojčenie toto celé vyslovene zachraňuje. Prečítajte si podrobné vysvetlenie a naše tipy pre túto situáciu tu:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4662

Rovnako dojčenie nie je dôvodom, pre ktorý vaše dieťa ešte neprespí celú noc. Ono v tomto veku nemá prespať celú noc. To, že nevie zaspať inak, ako pri dojčení, je normálne, neurobili ste žiadnu chybu, že ste mu toto umožnili. A súčasne to neznamená, že sa už nikdy nenaučí zaspávať inak. Raz bude zaspávať sám a raz prespí celú noc.

Skúste si prečítať tento článok s vysvetleniami, prečo vám okolie hovorí, že „nedojčený by prespal celú noc“, prečo spánok dojčených detí vyzerá tak, ako popisujete a tipy, ako to lepšie zvládnuť:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4098



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a viacero zubarskych zákrokov