Dieťa nevie kedy dosť a potom veľmi vracia

Mirka    03.05.2017, 13:57

Dobrý deň, mám doma dvojtýždňovú dcérku, ktorú dojčím niekedy aj každú hodinu. Problém je v tom, že ak papá menej často, tak mliečko jej tečie prúdom a ona papá a papá. Jednoducho nevie, kedy dosť. Keď ju odstavím, tak hľadá prsia. Potom sa nám stane to, že sa veľmi povracia, prvýkrát som sa veľmi zľakla, pretože to z nej celé vyšplechlo a dnes sa to stalo znovu. Po vyvracaní sa napapá znovu a je to v poriadku. Podľa kamarátky by som ju mala naučiť na trojhodinový režim a skôr jej nedať, ale to sa podľa mňa potom stráca celá podstata dojčenia. Čo robiť, aby som zabránila zvracaniu? Tiež veľmi dlho trvá, kým si odgrgne a niekedy vôbec. Ďakujem.

Milá Mirka,

pri vysokej tvorbe mlieka sú dva základné body, na ktoré treba myslieť:

a) možné kroky, ktoré sa dajú podniknúť na uľahčenie súčasnej situácie
b) opatrenia, ktoré majú za úlohu zabrániť problémom do budúcnosti. Toto je možno ešte dôležitejšie ako bod a). Vysoká tvorba mlieka sa totiž často môže pri rozličných nevhodných opatreniach znížiť a spôsobiť problémy, pri ktorých sa bábätko hnevá na prsníku, odťahuje sa, kašle a vypľúva mlieko, prisáva sa, následne prsník púšťa a plače, či prsník odmieta úplne.

Prečítajte si viac v tomto článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/vela-mlieka/

Z tohto hľadiska je kľúčové nezačať teraz dojčenie akokoľvek obmedzovať. Trojhodinový režim je presne to, čo v tejto situácii dokáže znížiť tvorbu mlieka a presne ako píšete – stráca sa tak celá podstata dojčenia, ktorou je napĺňať všetky potreby bábätka a to nielen potrebu nasýtenia, bábätko sa môže chcieť dojčiť preto, že potrebuje zaspať, utíšiť sa, zohriať sa, utíšiť zrýchlenú srdcovú činnosť, zmierniť prežívanie bolesti... Navyše obmedzovať dojčenie kvôli grckaniu nedáva žiaden zmysel. Mnohé deti po dojčení grckajú, mnohé aj bez toho, aby sa „veľa napili“. Bez ohľadu na to, či mliečko, ktoré bábätko grcká, je natrávené alebo riedke, alebo či ide o grckanie oblúkom - samotné zvracanie, ak nie je sprevádzané ničím iným a bábätko je zdravé a zároveň prospieva, nie je niečím, čo treba riešiť, aj napriek tomu, že to pravdepodobne rodičov znepokojuje. Ak sa aj stane, že materské mliečko tečie aj z nošteka (často napr. pri dojčení poležiačky), nie je to problém. Je to spôsobené tým, že ústočká a nos bábätka sú prepojené, ale materské mlieko vzhľadom na svoje vynikajúce vlastnosti pri prechode sliznicou nosa, nespôsobuje bábätku žiaden problém, skôr naopak, môže odstraňovať baktérie a vírusy a napomáha imunitu bábätka vystielaním slizníc počas grckania.

Netreba teda robiť špeciálne opatrenia, netreba robiť odstupy medzi dojčeniami ani dojčenie obmedzovať - takéto opatrenia by mohli naopak viesť k potenciálnym problémom s dojčením. Mnohé deti sa po grckaní chcú dojčiť a je to tak úplne v poriadku. Dojčenie ich totiž upokojí, ak im je niečo nepríjemné, dojčenie im pomôže, aby sa začali cítiť lepšie. Samotné satie na prsníku bábätkám pomáha prekonávať bolesť, nespokojnosť a podobne. Počas dojčenia bábätká grckajú len veľmi málokedy, a ak sú na prsníku často, umožňuje im to piť menšie množstvá mlieka častejšie, čo je pre ne i z hľadiska grckania dobré.

„Zvracaniu“ sa odgrgnutím nedá zabrániť, naopak, často odgrgnutie je zbytočné. Dávajte bábätko odgrgnúť len, ak si to skutočne vyžaduje, lebo často práve snaha o odgrgnutie bábätko zobudí, keď zaspáva, čo môže byť potom problematické z hľadiska opätovného zaspania.

Ak bábätko po grckaní štikúta alebo je nespokojné, pomôže mu, ak ho budete dojčiť.

Ak bábätko grcká pri prebaľovaní, možno vám môže pomôcť, ak mu nožičky otočíte do strany, miesto toho, aby ste ich zdvíhali hore smerom k brušku. Ale ak aj bábätko počas prebaľovania niečo vygrcne, nemusíte sa obávať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dieťa nevie kedy dosť a potom veľmi vracia