Kolisanie laktacie?

Zuzana    04.05.2017, 11:22

Dobry den, dcerka ma 4,5 mesiaca a donedavna bola vylucne kojena. Bohuzial kolisanie laktacie sme riesili dokrmovanim UM cez laktacnu pomocku, ako nam poradila laktacna poradkyna. Beriem 3x3 senovku a benedikt, napriek tomu sa vsak stale opakuje situacia ked na par dni nemam doslova nijake mlieko, potom sa po tychto stresujucich dnoch mlieko zatial vzdy vratilo. Ako je vsak mozne ze laktacia takto velmi kolise? Mozem uzivat viac ako 3x3 kapsule? Dcerka je nespokojna, nechce pit z flase a nechuti jej ani UM, preto casto odmieta pit aj z laktacnej pomocky ked zaciti chut UM. Prosim poradte, co mame urobit. Dakujem velmi pekne.

Milá Zuzana,

vašu situáciu je náročné riešiť prostredníctvom internetu. Otázka, či môže byť laktácia kolísavá, je ťažká na zodpovedanie - niekedy mamičky popisujú niečo podobné ako vy. V prípade, že ste sa stretli s poradkyňou z nášho zoznamu poradkýň, mali by ste v prípade potreby zvýšenia príjmu materského mlieka vyriešiť tieto oblasti:

- naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení by mala tiež skontrolovať uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

- naučiť sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

- prejsť možné príčiny znižovania tvorby mlieka a odstrániť ich:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

- prejsť možnosti pre zvýšenie tvorby mlieka

Ak je to nutné, môžete zvýšiť dávku byliniek na 4x4, ale toto prejdite so svojou poradkyňou, okrem toho vám poradkyňa môže odporučiť aj iné prostriedky pre zvýšenie tvorby mlieka.

- spoločne s poradkyňou by ste mali prejsť opatrenia, ktoré pomôžu, aby sa bábätko mohlo dojčiť podľa svojich potrieb – to znamená veľa kontaktu koža na kožu s bábätkom, nosenie, spoločné spanie, aktívne ponúkanie prsníka

- ak má bábätko 4,5 mesiaca, lepšou voľbou než je umelé mlieko, sú príkrmy

Porozprávajte sa s poradkyňou o tejto možnosti, prečítajte si na konci tohto článku, ako v takejto situácii príkrmy zavádzať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Ak ste spoločne s poradkyňou niektorú z týchto oblastí nepokryli, odporúčame vám znova sa s poradkyňou stretnúť, aj kvôli tomu, ako postupovať ďalej, aj pre psychické povzbudenie, ktoré iste v tejto situácii potrebujete. To, čo robíte má zmysel.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kolisanie laktacie?