Citlivosť bradaviek

Martina    05.05.2017, 02:07

Kojím synčeka, ktorý má 3 roky a 3 mesiace. Pôvodne som ho chcela kojiť do spontánneho odstavenia. Avšak pred mesiacom som začala mať také citlivé bradavky, že kojenie sa stáva pre mňa problémom. Je pre mňa až nepríjemným. Doteraz som mala bradavky úplne necitlivé voči saniu, stáčaniu, škrabkaniu. Teraz cítim každý "cuc". A začínam sa kojeniu vyhýbať. Je to prirodzený proces odpútavania sa dieťaťa od matky? Alebo je problém inde? Pred 2 mesiacmi nastúpil syn do škôlky. Zvláda to veľmi dobre. Po mesiaci však začal ráno trošku plakať pri rozlúčke. Keď odídem, hrá sa, papá, spinká. Rada by som ešte pár mesiacov kojila. Veľmi sme si to doteraz vychutnávali. Trpezlivo sme zvládli všetky prekážky (časté nočné kojenie, hryzenie, odmietanie prsníka, zápal ...). Kojím tretie dieťa. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Milá Martina,

bolesť nie je sprievodným príznakom procesu prirodzeného odstavovania. Bolesť vždy niečo znamená a aj pri staršom dieťatku stojí za to riešiť, čo sa deje, pretože dojčenie nemá bolieť a je pochopiteľné, že s bolesťou nemáte chuť dojčiť, zato vaše dieťa môže mať potrebu dojčenie pokojne ešte aj rok alebo dlhšie a aj preto stojí za to odstrániť príčinu bolesti a v prípade potreby bradavky preliečiť.

Ak by existovala nejaká možnosť, že ste tehotná, v prvom rade vylúčte tehotenstvo ako možný zdroj tejto bolesti. Ak by to bola bolesť súvisiaca s tehotenstvom, môžete si na našich stránkach nájsť cez vyhľadávač odpovede z poradne o bolesti bradaviek v tehotenstve.

Ak nie ste tehotná, potom najpravdepodobnejším zdrojom takejto bolesti je nejaká infekcia. Aj preto okrem účinnej liečby:

http://ibconline.ca/wp-content/uploads/2017/03/Candida-Protocol.pdf

ktorú by ste mali prejsť spoločne s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

všetky faktory, ktoré by mohli spôsobiť výskyt tejto bolesti. Bolesť bradaviek často súvisí so znížením tvorby mlieka. Skúste s poradkyňou prejsť, ako sa zmenia vaša denná a nočná rutina ohľadom dojčenia v dôsledku toho, že synček začal bývať v škôlke. Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše pri dojčení (napr. ak sa začne dieťaťu podávať fľaša na príjem tekutín alebo aj iné nádoby, z ktorých dieťa pije podobne ako z fľaše – napr. aj rôzne fľaše so sosáčikmi, slamkami a podobne – táto zmena sa napr. mohla udiať v škôlke). Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie alebo liekov proti alergii. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Citlivosť bradaviek