Genitálny herpes a dojčenie

zita    06.05.2017, 12:28

dobrý deň chcem sa spýtať mávam genit.herpes už 2 roky mala som ho aj počas tehotenstva v 18-19.týždni brala aom antivirotiká..teraz má bábatko 3 mesiace a herpes prišiel zasa snažím sa ho potlačit len lokálne mastičkou bojím sa že ked mi nasadia antivirotiká budem musieť prestať dojčiť, a môžem dojčiť ked mám vysev a neberiem tabletky? dakujem

Milá Zita,

počas výsevu môžete pokračovať v dojčení, a ak by ste potrebovali, môžete užívať antivirotiká. Je zaujímavé, že nebol problém vám nasadiť antivirotiká, keď ste boli tehotná - v čase, kedy lieky môžu mať oveľa závažnejšie účinky na plod, a počas dojčenia by ste museli prestať dojčiť, aby ste ich mohli užívať. Dojčenie sa často považuje za "niečo, čo netreba siliť za každú cenu". Nejde o podporovanie dojčenia za každú cenu. Ide o urobenie toho najlepšieho rozhodnutia za daných okolností. To, že nejaký liek prechádza do materského mlieko ešte netvorí kompletnú informáciu k tomu, ako ďalej postupovať. Ide o oveľa viac. Do materského mlieka sa dostávajú stopové, zanedbateľné množstvá, pre ktoré nemá zmysel podstupovať riziká predčasného odstavenia. Prečítajte si bližšie vysvetlenie tu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Genitálny herpes a dojčenie