Kravske mlieko a mliecne vyrobky

Majka    09.05.2017, 14:48

Pozdravujem, moja dcerka ma 6 mesiacov. Je plne dojcena, s prikrmami zaciname metodou BLW a zatial to nema vplyv na dojcenie - dcerka sa dojci rovnako casto i intenzivne tak ako doposial. Od narodenia krasne pribera a nemam pochybnosti o nedostatku mlieka.Prve tri mesiace mi ale trvalo odhalit jej problemy s kravskou bielkovinou, mavala koliky. Po vysadeni kravskeho mlieka a vyrobkov z neho koliky prestali. Opatovne som skusala v malych mnozstvach zaradit do svojho jedalnicka kravske mlieko, ale vzdy s tym istym vysledkom - v malych mnozstvach (v kave, alebo cokolade) jej sposobuje plyny, vo vacsich mava vecerne krce. Preto by mi pomohlo, ak by ste mi poradili, akym sposobom mam najskor do svojho jedalnicka a neskor aj do dcerkinho zavadzat mlieko, ci je intolerancia uz dozivotna, alebo z nej skratka vyrastie. Lebo popravde, mliecne vyrobky mi velmi chybaju. ps: este by ma zaujimalo, ako je to v tehotenstve. Viem, ze materske mlieko sa tvori z krvi a babo v brusku je zivene prostrednictvom matkinej krvi - ma babo taketo problemy uz v brusku, len o nich nevieme, lebo jeho plac nepocujeme? Pocas tehotenstva som jedla mliecne vyrobky vydatne (co povazujem za zdrave pre babo i matku).

Milá Majka,

tento stav (z vašich informácií pravdepodobne alergia na bielkovinu kravského mlieka) nie je nemenný a väčšina detí z neho vyrastie a potom neskôr nemajú problémy.  Je možné, že vaša dcérky nebude mať s výrobkami z kravského mlieka problém už čoskoro.  Ak chcete, môžete to v určitých intervaloch testovať - raz za určité obdobie jej môžete dať napríklad trošku jogurtu a môžete pozorovať jej reakciu.  A podľa toho sa riaďte. Ak žiadna reakcia nenastane, môžete skúšať väčšie množstvá jogurtu či iných mliečnych výrobkov, ktoré v rodine konzumujete. A zároveň s tým môžete potom zaradiť mliečne výrobky aj do svojej stravy. 

Áno, materské mlieko sa tvorí z krvi. A to znamená, že v materskom mlieku sa nachádza len minimum cudzorodých bielkovín a navyše tieto cudzorodé bielkoviny dostáva dieťa v materskom mlieku aj spolu s inými látkami, ktoré pomáhajú dieťaťu, aby ich trávilo a samo sa pripravilo na ich konzumáciu pri zavádzaní príkrmov.

Bábätko v brušku dostáva výživu cez placentu a následne sa cez pupočník dostáva krv priamo do tela bábätka. Toto znamená dve veci:
a) že placenta niektoré látky pre dieťa filtruje
b) že krv ide priamo do krvného obehu dieťaťa a nie do tráviaceho traktu
c) okrem toho bábätko v brušku prehĺta malé množstvo plodovej vody, čím sa pripravuje na dojčenie.

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kravske mlieko a mliecne vyrobky