Zlé prisatie

Magdaléna    12.05.2017, 12:05

Dobrý deň, moje dieťatko sa už asi dva mesiace nevie správne prisať, i napriek návšteve laktačnej poradkyne je to stále nesprávne. Problém je hlavne v to, že mi " nedovolí", aby som ho správne k prsníku priložila, robí si po svojom. Má už 8 mesiacov. Má podľa Vás zmysel snažiť sa ho ešte "preučiť"? Čo mám pre to urobiť? Mňa z takéhoto dojčenia čoraz viac bolia bradavky. Ďakujem za odpoveď.

Milá Magdaléna,

bolesť k dojčeniu nepatrí a ak ju pociťujete, stojí za to prehodnotiť znova, čo sa pri dojčení deje. Problémy s bradavkami a prsníkmi nie je jednoduché diagnostikovať prostredníctvom internetu. Pre niektoré matky je typický neskorší nástup bolestí pri dojčení a aj v tomto čase po pôrode sa môže vyskytnúť situácia s bolestivými bradavkami.

Pri bolestivých bradavkách je kľúčové odstrániť príčinu bolesti. A to znamená nielen účinne preliečiť bradavky, ale najmä odstrániť poškodzovanie bradaviek nesprávnym prisatím. Aj preto okrem účinnej liečby:

http://ibconline.ca/wp-content/uploads/2017/03/Candida-Protocol.pdf

ktorú by ste mali prejsť spoločne s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

všetky faktory, ktoré by mohli spôsobiť výskyt tejto bolesti. Bolesť bradaviek často súvisí so znížením tvorby mlieka, ktoré následne zhoršuje prisatie bábätka a preto by ste mali prejsť, či sa nestali niektoré z faktorov, ktoré znižujú tvorbu mlieka po 6 mesiaci:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše (napr. ak sa po 6 mesiaci začne dieťaťu podávať fľaša na príjem tekutín alebo aj iné nádoby, z ktorých dieťa pije podobne ako z fľaše – napr. aj rôzne fľaše so sosáčikmi, slamkami a podobne) pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie alebo liekov proti alergii. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zlé prisatie