Znovuobnovenie laktacie

Lenka    30.10.2017, 18:41

Dobry den,dcerka má 5,5mesiaca.Bola od zaciatku kojena, od 2.mesiaca dokrmovana UM 1-2x za den. Zacali sme už s prvymi prikrmami od 5.mesiaca.Pred tromi tyzdnami sa u mňa objavili silné horucky so zapalom pluc, kedy som nebola schopna ani kojit, ani odsavat mlieko a tvorba mlieka sa tym znizila na minimum.Po 24hodinách sa podari odsat po kvapkach max 50ml. Je mozne este nejak tvorbu mlieka obnovit (aspon na nocne a ranne kojenie) ?

Milá Lenka,

v takejto situácii je možné urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka a zlepšenie dojčenia. Je však dôležité ich urobiť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Medzičasom sa zamerajte na kontakt s bábätkom, ideálne kontakt koža na kožu, ponúkajte bábätku dojčenie v polospánku, pri hojdaní na fitlopte, pri kúpeli a podobne. Ak sa vaše bábätko vôbec neprisáva, prejdite spoločne s poradkyňou, ako udržať tvorbu mlieka a začnite odsávať mlieko najmenej 8x denne, z toho aspoň raz v noci, 20 minút z každého prsníka (bez ohľadu na množstvo mlieka, ktoré odsajete).

Odsaté mlieko môžete bábätku podávať v príkrmoch. Vyhnite sa kŕmeniu bábätka fľašou. Pri príkrmoch sa zamerajte na výdatné, kalorické príkrmy. Základné princípy takéhoto prikrmovania sú:
- nepodávať „jednozložkové“ príkrmy (napr. len samotná mrkva, alebo iná zelenina samotná), toto nie je postačujúce z hľadiska toho, aby dieťa získavalo dostatok kalórií

Pri takýchto príkrmoch by malo ísť o bežné normálne zdravé jedlo rodiny, ktoré by malo v každom príkrme obsahovať olej či kombináciu olejov; príklady môžu byť:

- banán
- ovsené vločky
- všetky druhy obilnín (pšeno, pohánka, amarant, quinoa, ryža, kukurica, atď.)
- zemiaky, sladké zemiaky
- mäso
- zelenina a ovocie, ale nie ako jednodruhový príkrm, ale v kombinácii s inými potravinami, ktoré majú vysoký obsah kalórií; ovocie a zelenina teda doplnok príkrmov
- jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom malom množstve, tak aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa
- kravské mlieko je možné používať v malom množstve, ale nemá tvoriť žiadnu významnú časť príkrmov dieťaťa
- pridávať do každého jedla olej, prípadne maslo



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Znovuobnovenie laktacie