Nosová sliznica
Erika 30.10.2017, 18:49
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o informáciu, či môže mať dojčenie vplyv na zmenu nosovej sliznice dojčiacej matky. Hneď po pôrode a teda v začiatku dojčenia ma začala trápiť problematická nosová sliznica - robia sa mi na nej chrastičky, tie sa olupujú, občas to štípe, bolí... Dojčím už 20 mesiacov a tento problém stále pretrváva, v súčasnosti len pri jednej nosovej dierke. Keď som to spomínala u dr., povedal mi, že to je spôsobené dojčením. Vraj keď prestanem s dojčením, ustúpi mi aj tento problém. Zároveň mi však predpísal Pamycon kvapky, keďže som mu spomínala, že sa mi tam robia chrastičky. Tie antibiotické kvapky mi pomohli len počas ich týždňového užívania a krátko po tom. Rada by som vedela, či dojčenie môže mať takýto vplyv na olupovanie nosovej sliznice. Vopred ďakujem za skorú odpoveď.
Milá Erika,
dojčenie nijakým spôsobom neovplyvňuje nosovú sliznicu. Vaša otázka v sebe obsahuje predpoklad, že dojčenie je pre dojčiacu ženu nejakým spôsobom zaťažujúce a pôsobiace negatívne. A to tak nie je. Ak by dojčenie negatívnym spôsobom ovplyvňovalo nosovú sliznicu dojčiacej ženy, drvivá väčšina dojčiacich matiek by mala problémy s nosovou sliznicou. A to tak nie je. Preto vaše problémy s nosovou sliznicou nie je možné vysvetliť tým, že dojčíte a preto vám odstavenie nijakým spôsobom nemá ako zlepšiť stav nosovej sliznice. Odstavenie nijako nezlepší váš zdravotný stav, ale prinesie riziká pre vaše dieťa a aj pre vaše zdravie. Ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením.
Nehovoriac o tom, že sama vo svojej otázke uvádzate, že vám pomohli antibiotické kvapky, pokiaľ ste ich užívali. Preto hľadajte skutočnú príčinu vašich zdravotných problémov a podľa potreby potrebnú liečbu a nie len lokálnu liečbu, ale v prípade potreby aj celkovú antibiotickú liečbu.
Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.
Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.