UM do detskej kase

Maria    01.12.2017, 12:42

Dobry den, 9mesacneho syna dojcim a papa prikrmy. Lekarka nam odporucala pripravovat do 9.mesiaca obilninove kase s odstriekanym mliekom, ale teraz nam uz odporucila pripravovat ich s umelym, nerozumiem celkom preco a ci je to potrebne. Od jedneho roka potom mame prejst na obycajne plnotucne. Viem ale z viacerych clankov ze matky ktore koja nemusia vobec UM pouzit, ze to nema opodstatnenie. Je pravda ze kazdodennemu odstriekavaniu by som sa radsej vyhla, nie vzdy mi syn dovoli najst si chvilu kludu, zaroven mu ale kase nechcem pripravovat s UM alebo len s vodou (hoci kratko po tejto veceri sa vzdy nakoji pred spanim). Prosim vas o radu, co je pre nas najlepsie. Dakujem

Milá Mária,

cieľom zavádzania príkrmov je začať bábätko zoznamovať s jedlom, ktoré jedia dospelí ľudia. Väčšina bábätiek prejaví záujem o to, čo jedia ľudia okolo neho okolo šiesteho mesiaca a Svetová zdravotnícka organizácia hovorí o období zavádzania príkrmov od 6 mesiaca do 2 rokov. Zdôrazňuje, že zavádzanie príkrmov by sa malo diať pod ochranou dojčenia a dieťa by sa malo dojčiť potom ďalej aj po dvoch rokoch. Od dvoch rokov už dieťa potom prijíma bežnú rodinnú stravu a popri tom sa dojčí ďalej. Prečítajte si k otázke zavádzania príkrmov:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

a navštívte podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

aby ste získali odpovede na všetky otázky, ktoré po prečítaní článku budete mať.

Z tohto dlhého úvodu k odpovedi na vašu otázku vyplývajú tieto skutočnosti:

  • cieľom zavádzania príkrmov je postupne k dojčeniu pridávať inú tuhú stravu – nemusíte teda bábätku dávať ani vaše odsaté mlieko a už vôbec nie umelé mlieko

Z toho vyplýva, že cieľom zavádzania príkrmov nie je trápiť matku odstriekavaním alebo odsávaním vlastného mlieka, ktoré má potom matka znehodnocovať miešaním do príkrmov. Dieťa má aj po  6 mesiaci naďalej získavať materské mlieko z prsníka počas dojčenia. Cieľom zavádzania príkrmov je uspokojiť jeho prirodzenú túžbu naučiť sa jesť tak, ako to robia dospelí.

A z tohto rovnako vyplýva, že do zavádzania príkrmov nepatrí a nemá patriť umelé mlieko. Umelé mlieko má byť používané ako núdzová náhradná výživa pre bábätká, ktoré nie sú dojčené a ešte nemôžu jesť príkrmy. Teda pre nedojčené deti do 4 mesiaca. Po šiestom mesiaci Svetová zdravotnícka organizácia varuje, že používanie umelého mlieka pri dojčených deťoch je zbytočné a škodlivé:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Umelé mlieko by sa malo používať ako liek a tak by sa malo aj vnímať. Pre dieťa, ktoré ho nepotrebuje, prináša zbytočné zdravotné riziká. Je naozaj úplne zbytočné ho dávať vášmu dieťaťu. Nie je pre to žiadny iný dôvod, ako ten, že marketing umelej výživy je silný a presviedča aj mnohých zdravotníkov o tom, že dieťa potrebuje umelé mlieko a to napriek tomu, že je dojčené.

  • ak chcete dieťaťu podávať mlieko pre prípravu príkrmu, môžete použiť to, ktoré bežne doma používate, napríklad kravské mlieko

Dojčené dieťa, ktoré má byť naďalej po 6. mesiaci dojčené, aj po skončení výlučného dojčenia získava „mliečne výrobky“ z materského mlieka a z výživového hľadiska nepotrebuje žiadne ďalšie mlieko, či mliečne výrobky, napr. jogurty. Materské mlieko je omnoho kvalitnejšie než akýkoľvek jogurt (akokoľvek reklamovaný), a to aj z hľadiska obsahu probiotík.

Na druhej strane, ak v rodine konzumujete jogurty a budú patriť do jedálnička vášho dieťaťa v budúcnosti, začnite mu ho dávať, keď to budete považovať za správne, ale nemáte sa kam ponáhľať. Čo sa týka typu jogurtu - toto je vaša spotrebiteľská voľba, neexistuje žiadne odporúčanie, takéto odporúčania sú často ovplyvnené (vedome či nevedome) marketingom. Ak chcete dávať dieťaťu mliečne výrobky, pretože ich ako rodina konzumujete, dávajte mu tie, ktoré v rodine jete. Všetky ostatné pravidlá ohľadne mliečnych výrobkov sa týkajú otázky zdravej výživy, a tie je možné nájsť na mnohých iných miestach. Pri príprave stravy (kaše, polievky atď.) môžete používať kravské mlieko, ak to tak bežne robíte aj pre ostatných členov rodiny. 

  • kaše vôbec nemusia byť súčasťou vášho jedálnička

Rozhodnutie o podávaní kaše by malo byť takisto vašou voľbou týkajúcou sa zdravej výživy. Kaša nie je jedlo, ktoré bežne konzumujú dospelí ľudia a z tohto pohľadu ju nepotrebuje ani bábätko. Ak máte chuť pre svoje bábätko variť kaše, nemusíte kupovať kaše v obchode (obzvlášť tie drahé instantné, kupované), nie sú pre dieťa žiadnou nevyhnutnosťou - a navyše často obsahujú umelé mlieko, ktoré dojčené dieťa určite nepotrebuje. Kaša sa dá uvariť doma z rôznych obilnín (ryža, kukurica, ovsené vločky, pohánka, proso atď.), a pre prípravu kaše navyše vôbec nemusíte použiť akékoľvek mlieko, kaša sa dá pripraviť aj rozmixovaním uvarenej obilniny s vodou, prípadne môžete na večeru dať bábätku čokoľvek iné, čo by ste bežne na večeru jedli. Kaša nie je žiadne magické jedlo, ktoré má byť súčasťou zdravého jedálnička dieťaťa. Práve naopak.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > UM do detskej kase