Pichlava bolesť v prsniku

Silvia    08.12.2017, 10:34

Dobrý deň. Mám skoro 2 ročnú dcérku a stále ju kojim. Pred časom sa mi ale na bradavke objavila (nezaregistrovala som akým pričinením) chrasticka, ktorú liečim kalciovou masťou, teplotu nemám. V poslednej dobe som si všimla, že keď dcérka vysaje daný prsník tak po chvíli ma v prsníku začne pichať nejakú asi pol hodinu. Príde mi, že ma pichá keď sa mi začne tvorit nove mliečko. Lekárka mi s tým nepomohla, odporučila mi kalciovu masť a bola len zhrozená, že ešte kojim skoro 2 ročné dieťa. A ja sa sama tej bolesti neviem zbaviť. A bojím sa, či taký prsnik dcérke nemôže nejak ublížiť pri kojeni. Ďakujem veľmi pekne za radu

Milá Silvia,

je smutné, že matky starších detí nemajú možnosť získať pomoc s dojčením, keď ju potrebujú. Pre 2-ročné dieťa je dojčenie nesmierne dôležité a predčasné odstavenie ešte stále prináša pre dieťa tohto veku riziká. Nedojčené deti, prípadne deti, ktorých dojčenie bolo ukončené príliš skoro, majú štúdiami dokázané štatisticky vyššie riziko toho, že budú častejšie choré, že ich choroby budú mať ťažší priebeh, že niektoré choroby pravdepodobnejšie dostanú, že ich liečba bude trvať dlhšie, že budú mať horšie výsledky v škole, budú sa horšie správať, majú vyššie riziko obezity, srdcových ochorení, horší vývin zraku, čeľuste, ústnej dutiny, vyššie riziko ekzémov. To, že to nevidíme vždy pri každom nedojčenom dieťati, neznamená, že to neplatí pre nedojčené deti ako skupinu. Ale to nie je všetko, nedojčenie prináša riziká aj pre zdravie matky. Zvlášť vaša gynekologička by sa mala snažiť pomôcť vám s dojčením, pretože ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením.

Kalciová masť nie je vhodný prostriedok pre liečbu poškodených bradaviek. Lanolín má tendenciu z krátkodobého hľadiska pomôcť a z dlhodobého hľadiska môže vytvárať podmienky pre zhoršovanie trhliniek a stavu bradaviek. Sama vidíte, že váš stav táto mastička nezlepšila, práve naopak, začali ste pociťovať bolesti v prsníkoch, ktoré vysoko pravdepodobne znamenajú bolesť prenášanú z bradavky. V tejto situácii potrebujete účinnú liečbu:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/

Stretnite sa s poradkyňou pri dojčení, aby ste mohli nájsť najlepší spôsob liečby:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Bolestivosť bradaviek zhoršuje aj nízka tvorba mlieka. Preto skúste prejsť tieto kroky popisujúce to, ako sa starať o dojčenie staršieho dieťaťa a v prípade, že sa niečo hodí na vašu situáciu, pokúste sa tieto faktory odstrániť:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.

« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pichlava bolesť v prsniku