Nočné dojčenie

Natália    16.01.2018, 16:19

Dcérka ma 14 mesiacov a noci sú čím ďalej tým horšie. Do nedávna sme mali cumlík ktorý odkedy rozkúsala iný už nechcela. No mám pocit že teraz si cumlík nahradila prskom. Každopádne tieto noci kedy je celú noc na prsku už naozaj nezvladam. Často krát jej dokonca odmietam znova dať prsko, zo zúfalstva a už si naozaj niekedy aj poplačem. Dojčenie ma vzdy napĺňalo ale toto už je príliš. Mám dojčenie ukončit? Ale o je nejaký spôsob ako tieto noci zlepšiť? Ďakujem za každú radu.

Milá Natália,

nočná starostlivosť o bábätko je v tomto veku často veľmi náročná. Mnohé matky sa v tejto situácii cítia zúfalo. Existujú rôzne tipy, ktoré možno môžu pomôcť situáciu zmeniť a bez ohľadu na to, čo urobíte, je isté, že situácia sa v priebehu blízkej budúcnosti začne zlepšovať aj sama od seba, pretože vaše bábätko bude rásť a jeho spánkové cykly a vývoj sa bude meniť.

V tejto situácii vám odporúčame vyskúšať tieto kroky:

  • skontaktujte sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože z vášho popisu situácii je pravdepodobné, že bábätko pri dojčení zažíva nižší tok mlieka a má nižší príjem mlieka z prsníka. Toto je situácia, ktorá pri niektorých bábätkách spôsobuje potrebu častého a dlhého nočného dojčenia, hoci to nie je vždy pravidlom. Ale ak by to bola vaša situácia, zlepší sa to, ak sa zvýši tvorba mlieka a dojčenie bude dostatočne časté na to, aby sa následne zvýšená tvorba mlieka udržala. V tejto súvislosti si prečítajte tento článok, ktorý hovorí o najčastejších príčinách zníženia tvorby mlieka po 6 mesiaci:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

  • získajte v osobnom kontakte s poradkyňou vysvetlenia toho, prečo sa bábätká z hľadiska nočného dojčenia správajú tak, ako popisujete. K tejto téme si môžete prečítať aj náš článok s podrobnými vysvetleniami a najmä – s tipmi, ako nočné dojčenie zjednodušiť:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

  • získajte podporu a povzbudenie, ako aj možnosť ventilácie svojich pocitov na podporných skupinách dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

v ktorých získate aj tipy a skúsenosti iných mamičiek.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nočné dojčenie