Alergia matky na materské mlieko

Simona    02.02.2018, 11:58

Dobrý deň, mám 11 týždňovú dcérku, ktorú kojím, v prípade veľkej núdze dokrmujem. Chcela by som sa spýtať, či je možné, žeby som ja, ako matka, mohla byť alergická na svoje materské mlieko? Pri kojení nevnímam vážnejšie ťažkosti, no pri odsávaní, kedy sa mi mlieko dostane aj na prsia, pociťujem príznaky podobné alergii - pŕhlenie (som alergik, takže tento pocit dobre poznám), svrbenie kože a bradavky mám v tom momente bolestivé, akoby viackrát dohryzené a trošku napuchnuté. Taktiež, keď sa mi dostane menšie množstvo mlieka na tričko, koža pod ním ma páli. Doteraz som podobné ťažkosti nezaznamenala, alebo som im nepripisovala žiadnu vážnosť, no začína to byť čím ďalej viac a viac nepríjemné. Pomohli by Fenistil kvapky? Malá už kvapky brala, čiže ak to dobre chápem, nemuseli by jej vadiť ani mojím konzumovaním. Ďakujem za radu.

Milá Simona,

alergia matky na materské mlieko nie je pravdepodobná, pretože materské mlieko obsahuje bielkoviny, ktoré sú ľudskému telu vlastné, a cudzorodé bielkoviny sú tie bielkoviny, ktoré ste zjedli a pre ich konzumácii ste nemali alergickú reakciu.

To, čo pociťujete pri odsávaní, sa môže pocitovo podobať alergickej reakcii, ale vysoko pravdepodobne súvisí s technikou odsávania, pretože tieto pocity a opuch pociťuje mnoho žien. Navyše môžete byť alergická na materiál, z ktorého je odsávačka vyrobená. 

To, čo píšete o mlieku pod tričkom - ťažko hodnotiť: Je to v oblasti bradavky, kde vám vyteká mlieko alebo sa vám to deje, keď si napríklad kvapku mlieka dáte na ruku? Objaví sa vám vtedy opuch a začervenanie? Lebo ak je to len v oblasti prsníkov, tak toto môže skôr súvisieť s celkovým poškodením bradaviek, infekciou alebo prenášanou bolesťou či neuropatickou bolesťou. 

Otázka, či si na to máte dávať antihistaminiká - je otázne a nepravdepodobné, či ide o prejavy alergie, a ťažko toto potvrdiť tým, že použijete antihistaminiká - tie môžu tak či tak do istej miery zmierniť prejavy opuchu či svrbenia. Otázka skôr je prísť na to, čo sa presne deje a odstrániť príčinu. A teda - skúsiť prestať odsávať, liečiť bradavky a dvorce, zlepšiť dojčenie a zvýšiť tvorbu mlieka. Liečba by mala byť cielená podľa toho, čo presne sa deje.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Alergia matky na materské mlieko