Plesen z mlieka?

Miroslava Konkoľová    25.10.2012, 12:13

Dobry den, syn ma 8,5 mesiaca, je dojceny, od pol roka sme zacali s prikrmami-papa 3 krat denne a pomedzi to sa dojci, ale len asi 2-3 krat poriadne, inak len pocucka. V noci sa vsak casto budi a cca kazde 2 hodiny sa poriadne nadojci. Bola mu zistena candida albigans v traviacom trakte, aj po prelieceni Mykomaxom bol vyter pozitivny. Moja lekarka len skonstatovala, ze to maju 'mliecne' deti casto. Mala na mysli to, ze ho v noci casto dojcim. Vraj 'viete, mlieko skysne', ze to ma z toho. Je to vobec mozne?? Mam dojcenie nejako obmedzit pri takomto probleme. Len pre uplnost, problem s bradavkami nemam, cize odomna to asi nema-od porodu som nemala ani jednu prasklinku, nic. Vdaka za odborne vysvetlenie a odpoved.

Milá Miroslava,

candida albicans je normálnou súčasťou črevnej flóry a navyše sa nachádza všade okolo nás, nie je preto potrebné uvažovať o tom, "odkiaľ synček toto má". Nie je možné sa jej zbaviť, len ju udržiavať v stave, v ktorom neškodí a nepremnoží sa. To, že bol výter pozitívny, nie je prekvapujúce. Otázka je, či má váš syn nejaké ťažkosti. Ak okrem pozitívneho výteru žiaden iný problém nemá, tak nemá zmysel túto záležitosť ďalej riešiť.

Je kontraproduktívne, aby ste obmedzovali dojčenie. V prvom rade, okrem mnohých iných látok sa v materskom mlieku nachádzajú probiotiká, ktoré pri kandidóze pomáhajú (a vďaka materskému mlieku ich nemusíte v drahej forme kupovať v lekárni). Navyše materské mlieko pomáha udržiavať candidu albicans v nepatogénnom (neškodnom) stave, a preto je vyslovene potrebné, aby ste synčeka ďalej dojčili.

Ak by synček pre kandidózu mal problémy, čo nie je veľmi pravdepodobné, tak sa dajú riešiť, a odmedzenie dojčenia či odstavenie nie sú riešením, práve naopak.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Plesen z mlieka?